Més de 50 trasplantaments tot i la Covid

L. GARCÍA
13-01-2021
  • Més de 50 trasplantaments tot i la Covid
  • Més de 50 trasplantaments tot i la Covid

En un any marcat per la pandèmia, els professionals ja preveien una baixada de l’activitat en els trasplantaments d’òrgans. Tanmateix, el descens no ha estat gaire significatiu. Segons les dades facilitades per l’Organització Catalana de Transplantaments (OCATT), un total de 53 lleidatans van rebre un òrgan l’any passat davant els 61 del 2019. La majoria van ser de ronyó (38), seguits de fetge (9), pulmó (3), pàncrees (2) i un de cor. D’altra banda, el nombre de donants també va descendir l’any passat, encara que menys de l’esperat. D’aquesta manera, l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida va gestionar un total de 12 donants, la meitat dels quals de cadàver, la qual cosa significa quatre menys que el 2019.

Una dada molt important és que s’ha reduït el nombre de lleidatans que segueixen en llista d’espera per a una operació de trasplantament. Segons les dades de l’OCATT, a finals del 2020 hi havia un total de 54 pacients de les comarques lleidatanes en llista d’espera, davant els 65 que hi havia a finals del 2019. D’aquests, 47 necessiten un trasplantament hepàtic.

En el conjunt de Catalunya, les donacions i els trasplantaments d’òrgans també van caure a xifres de fa cinc anys a causa de la Covid-19. El director de l’OCATT, Jaume Tort, va destacar que malgrat la pandèmia ha estat “el cinquè millor registre” i la consellera de Salut, Alba Vergés, va assenyalar que les dades són “positives.” Destaquen els trasplantaments a pacients pediàtrics, que han aconseguit un rècord anual, ja que han arribat als 54 entre els hospitals Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu. Per la seua banda, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya va distribuir 13.133 unitats de teixits el 2020.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Què en penses del tancament de Hasel al Rectorat contra el seu empresonament?