Més de 5.000 estudiants faran la Prova d'Aptitud Personal per accedir als graus d'Educació

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
14-04-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Més de 5.000 estudiants faran la Prova d'Aptitud Personal per accedir als graus d'Educació
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Laura Cortés - ACN)

Un total de 5.127 estudiants faran aquest dissabte la Prova d’Aptitud Personal (PAP) per poder accedir als graus en Educació Infantil i en Educació Primària. L’any passat s’hi van presentar 4.680 persones. El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha destacat que el fet que hi hagi més candidats que mai “és un senyal inequívoc que el mecanisme que es va establir és bo”. “Tot el sistema públic de Catalunya vol i valora les PAP. Nosaltres entenem que aquest criteri és bo per a les universitats públiques i ho ha de ser pel conjunt del sistema universitari de Catalunya”, ha afegit fent referència a les dues universitats privades (la URL i la UIC) que no exigiran aquestes proves per accedir als graus.

Les PAP consten de dos exàmens, un de competència comunicativa i raonament crític, i un altre de competència logicomatemàtica. De 9 a 11 hores es realitzarà el primer i entre les 11.30 i les 13 hores, el segon. En el cas del tribunal per als alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu, se’ls atorgarà mitja hora més de temps per completar els exàmens.

Els resultats es publicaran el dia 9 de maig i els interessats podran descarregar-se el certificat de notes en el mateix moment de la consulta. La qualificació és apte o no apte i, un cop superada la prova, té validesa indefinida.

La Universitat Ramon Llull (URL) i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) no exigiran aquestes proves per començar el grau, com sí que ho fan la resta de centres. La URL va ser la primera que es va desmarcar de l’acord de totes les universitats. El passat mes d’octubre ja va anunciar que es demanaria l’assoliment competencial que avalua les PAP durant el primer curs a través de dues assignatures. Des del centre defensaven que el nivell d'exigència seria el mateix i que permetria acreditar l'assoliment del nivell de competències comunicatives, de raonament crític i de logicomatemàtica dels futurs mestres.

La UIC s’hi va sumar després argumentat que ja no hi havia acord de totes les universitats. El centre anima l’alumnat a presentar-se a les proves però no les exigirà per accedir als estudis d’Educació. La universitat advoca per fer una “reflexió conjunta” per redissenyar les proves, i planteja la idea d’una entrevista personal que valori la idoneïtat i la vocació del futur mestre.

Els tribunals d’examen de les PAP estan ubicats en cinc seus universitàries. Al Campus Mundet de la Universitat de Barcelona s’hi examinaran 2.286 estudiants; al de la UAB a Cerdanyola del Vallès ho faran 983; al Campus Montilivi de la Universitat de Girona s’hi presentaran 603 aspirants; a la Universitat de Lleida, 517, i al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona hi estan cridats 739 estudiants.

Comparteix

També t'interessarà