Més de sis anys de presó per al matrimoni acusat de simular accidents de trànsit a Lleida

ACN
22-05-2020
  • El matrimoni acusat de simular accidents per cobrar d'assegurances i un dels homes a qui van pagar per pactar l'accident amb la dona, asseguts a l'Audiència de Lleida, amb els seus advocats al fons.

L'Audiència de Lleida ha condemnat a 7 anys i 9 mesos de presó un ex-sergent dels Bombers de Lleida i a 6 anys i mig la seva dona, ex-auxiliar d'infermeria, per delictes continuats d'estafa agreujada. La Sala considera provat que l'acusat va pagar a tercers per simular un primer accident de trànsit amb ell i un segon amb la seva dona i cobrar així tots dos de les assegurances i de la Seguretat Social de manera irregular. La sentència també recull que entre tots dos hauran d'indemnitzar amb més d'1,2 milions d'euros la Seguretat Social i quatre empreses d'assegurances i pagar multes de fins a 89.000 euros entre els dos. L'Audiència també condemna per estafa a 10 mesos de presó un dels homes que hi va col·laborar.
Concretament, l'Audiència de Lleida ha condemnat l'ex-sergent dels Bombers, J.R.B., a quatre anys de presó i 3.000 euros de multa per un delicte continuat d'estafa agreujada i també a tres anys i nou mesos de presó més i 3.000 euros de multa per cooperador necessari en un delicte continuat d'estafa agreujada. A més, el condemna a indemnitzar amb 629.609,92 la Seguretat Social i les asseguradores Axa, Mapfre i Groupama.

Pel que fa a la dona, E. R. D., l'Audiència la condemna a dos anys i mig de presó i una multa de 80.000 euros per un delicte continuat de frau a la Seguretat Social i també a la pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions o beneficis o incentius fiscals de la Seguretat Social durant 5 anys. També la condemna a quatre anys de presó més i una multa de 3.000 euros per un delicte continuat d'estafa agreujada i a indemnitzar a la Seguretat Social amb 60.127,20 euros.

Fets

La sala considera provat que el principal encausat, ex-sergent dels Bombers, va planificar dos accidents. Un d'ells, el 20 de març de 2010 a la carretera de la Caparrella de Lleida, entre ell i un altre home, a qui hauria pagat 2.000 euros, tal com el presumpte col·laborador va explicar al judici. L'altre, el 17 de juny de 2015, entre la dona i un altre home, a qui l'acusat hauria pagat 600 euros.

L'Audiència entén, com denunciava la fiscalia i les assegurances, que l'acusat va mentir sobre l'origen del seu estat físic i va simular patir un trastorn depressiu que li impedia dur a terme la seva feina com a sergent de bombers. Així, va aconseguir, el 10 de juny de 2011, la incapacitat permanent total derivada d'accident no laboral. El 7 de gener de 2013 se li va reconèixer la incapacitat permanent absoluta.

Amb aquestes maniobres "fraudulentes", segons es considera provat, l'ex-sergent dels Bombers va arribar a cobrar 242.000 euros de la Seguretat Social, 122.774 de la companyia Axa, 100.302 de Mapfre i 158.770 de la companyia Groupama, asseguradora del vehicle conduit per l'home a qui suposadament li va pagar per causar l'accident del 2010.

Pel que fa a la dona, ex-auxiliar d'infermeria, la fiscalia entenia que va simular que patia una síndrome ansiosa depressiva posttraumàtica que li impedia treballar arran de l'accident del 2015 a la N-II, entre Seròs i Fraga. Així, se li va reconèixer la incapacitat permanent absoluta el 31 d'agost de 2016. La dona, segons assegurava el ministeri públic, va cobrar 59.769 euros de la Seguretat Social. 100.271 euros d'AXA, 187.289 d'Allianz i 325.000 euros d'Allianz, l'asseguradora del conductor del cotxe que suposadament va causar l'accident, tal com la Sala ha considerat també provat.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

"Creus que s'hauria d'haver vacunat als membres de les meses electorals?"