Més d’un milió d'euros per restaurar les muralles de la Seu Vella

REDACCIÓ
Publicat: 
05-11-2021
Actualitzat: 05-11-2021 9:49
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Més d’un milió d'euros per restaurar les muralles de la Seu Vella
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)
  • Més d’un milió d'euros per restaurar les muralles de la Seu Vella

El Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida preveu invertir més d’un milió d’euros en un pla de recuperació de les muralles que s’executaria en 3 anys. Això es farà a través d’un conveni entre el Departament de Cultura de la Generalitat i la Paeria, en què s’aportarà 600.000 euros, per actuar per projectes i trams en la restauració de la fortificació. Aquest abril es va haver d’actuar d’emergència per l’esllavissada d’un tram entre els Baluards de Louvigny i de la Reina i el projecte per restaurar aquest tram s’incorporarà en aquest pla conjunt, en què, entre altres, s’incorporarà la rehabilitació de la plataforma del baluard de Louvigny que permetrà guanyar un espai important. S’hi sumaran els 420.000 euros que aportaran al Diputació de Lleida i el fons europeus FEDER per a la zona del Baluard del Rei.

El paer en cap, Miquel Pueyo, i el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, han assistit a la reunió telemàtica del consell general del Consorci, que ha comptat amb la participació del Secretari General de Cultura, Jordi Foz; la directora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar; el delegat de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé; el director dels SSTT de Cultura, Albert Turull,i el director del Consorci, Joan Baigol, així com de diversos regidors de la Paeria i el president de l'associació Amics de La Seu Vella, que en són membres vocals.

En la reunió s’han exposat altres actuacions que es faran en el conjunt monumental de conservació i de manteniment o els treballs de millora d’enjardinament, il·luminació i neteja del turó. Un altre dels temes que s’ha comentat és donar-li continuïtat al treball que ja es fa de creació i difusió de coneixement científic, que, alhora, s’incorpora a la memòria i a la feina sobre la Candidatura a Patrimoni Mundial Unesco. En aquest punt, per integrar-hi més coneixement, també s'hi aportaran els treballs de la Càtedra d’Estudis del turó de la Seu Vella, de recent creació.

El Consell ha aprovat el pressupost d’1,1 milions d’euros per a l’exercici 2022.

Recuperació progressiva de l’activitat i dels visitants

Al llarg d’aquest 2021, el Consorci del Turó ha anat recuperant la programació d’activitats i l’afluència de visitants. El director del consorci ha comentat que s’ha percebut un canvi de comportament a partir del mes de juny, que ha permès incrementar les dades. Les xifres han equilibrat el nombre de visitants per la pèrdua registrada en la primera meitat de l’any, a causa de les mesures per la Covid-19. Fins al setembre, s’havia arribat als 21.807 visitants (en el mateix període de 2019 era de 50.728). A més, s’han de remarcar repunts com a l’agost, en què fins i tot s’ha superat la xifra de visitants de l’agost de 2019.

Baigol ha detallat el conjunt de visites temàtiques que s’han anat desenvolupant i les diferents propostes dins el cicle de Nits de lluna plena al Claustre, que ha comptat amb prop de 1.400 assistents.

Cal destacar en aquest apartat les accions dins l’Estiu en Viu, amb 2.395 assistents, els concerts dels festivals o els de les Festes de la Tardor, amb 15 concerts i 12.550 espectadors. La Seu Vella ha estat l’escenari d’actes organitzats per la Festa de Moros i Cristians, el Posat’ la Gorra d’Afanoc o els actes del Dia de la Seu Vella

Comparteix

També t'interessarà