Més places que mai a les activitats d’estiu de la Paeria de Lleida per a infants i joves

REDACCIÓ
Publicat: 
08-04-2022
Actualitzat: 18-05-2022 9:26
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Més places que mai a les activitats d’estiu de la Paeria de Lleida per a infants i joves
    Peu de foto: 
    Mario Gascón

L’Ajuntament de Lleida amplia aquest estiu el número de places d’activitats d’oci i esport per a infants i joves amb una oferta total de 4.156 places, 2.264 d’Estiu de Petits i Estiu de Joc i 1892 d’Esportmania. L’alcalde de Lleida Miquel Pueyo, juntament amb la tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro i el regidor d’Esports Ignasi Amor, ha presidit la presentació del programa d’activitats d’oci i d’esport per a infants i joves, coincidint amb l’inici de la preinscripció d’ambdós programes, el pròxim 19 d’abril.

Pueyo ha destacat la voluntat de la Paeria de fer extensiva l’oferta d’activitats d’estiu al major nombre de famílies, afavorint de manera efectiva la conciliació familiar i laboral en el període de vacances escolars més extens de tot el calendari curricular : “Amb el programa que presentem avui hem de tenir en compte que no només parlem dels drets dels infants i dels joves, sinó que tractem dels reptes que planteja gestionar el temps, el temps de cures, en una societat com la nostra”. 

L’oferta dels programes educatius d’aquest estiu suposa un increment de 908 places en el cas de l’Estiu de Petits i Estiu de Joc respecte de 2021 i de 564 per al programa Esportmania prenent com a referència el darrer estiu prepandèmia (2019). L’alcalde ha destacat com a una de les novetats importants del programa d’aquest estiu la modificació de les ordenances per augmentar les bonificacions per a famílies monoparentals, nombroses i nuclis familiars on hi hagi víctimes de violència de gènere. A més, hi haurà una atenció específica per a infants en situació de vulnerabilitat social o personal amb una reserva del 30% de les places.

El programa Viu l’ Estiu (Estiu de Petits i Estiu de Joc) i Esportmania oferirà “el major nombre de places per a infants i joves que s'han ofert mai a Paeria”, ha remarcat la tinent d’alcalde Sandra Castro, qui ha explicat el doble model que inclourà l’Estiu de Joc aquest estiu: casal i tallers temàtics. Els casals, que compten amb servei de menjador, es faran a les escoles Pràctiques I, Parc de l’Aigua i Riu Segre. També s’oferten casals, sense servei de menjador, a Escola El Vilot- Sucs (juliol) i Escola Josep Mañé de Raimat (agost).

Els tallers temàtics sobre teatre artístic i activitats científico-tecnològiques, novetat d’aquest estiu, es duran a terme a les escoles Pràctiques I, Santa Maria de Gardeny, Magraners, La Mitjana i Joan XXIII.

Castro ha explicat que amb la incorporació de noves escoles s’ha volgut cobrir totes les zones educatives de la ciutat i donar opció, d’aquesta manera, a que tothom tingui l’oportunitat que els seus infants i joves puguin gaudir d’activitats d’oci i educatives en el període estival. 

Aquest estiu es continua avançant en la conciliació amb l’ampliació de l’horari d’entrada i sortida de les activitats, que serà de les 8h fins a 14h o fins a les 15:30h si es queden al menjador, a les escoles on s’ofereix. L’horari d’acollida dels nens i les nenes és de 8h a 8:30h i l’horari de recollida del nens i les nenes que es queden al menjador és de 15:15h a 15:30h.

Per la seva banda, el regidor d’Esports, Ignasi Amor ha explicat que aquest estiu es podrà recuperar la presencialitat en tot el programa d’Esportmania amb un número de places superior al darrer estiu pre-pandèmia, “n’oferirem 1892, 500 més que al 2019” Entre les novetats que s’oferiran destaca que l’ampliació de torns, el primer a finals de juny i el darrer, que abastarà del 29 d’agost al 2 de setembre, responent a la petició de les famílies.

També ha destacat que el programa Esportmania ocuparà a 58 monitors i monitores: “joves per als quals serà el seu primer treball i un primer contacte amb el món laboral”. Esportmania 2022 recupera també el programa “Avui ens visita”, consistent en què esportistes d’elit visiten les estades i comparteixen amb els nens i nenes la seva experiència en l’esport professional. Tall de veu Ignasi Amor

La regidoria de Joventut està preparant un programa d’activitats específica adreçada a joves de 12 a 14 anys que es presentarà properament.

Recursos de lleure educatiu

L’ Estiu de Petits és un projecte de lleure educatiu que es duu a terme des de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, durant els mesos de juliol i agost. Les edats dels nens/es que hi participen són de 1 i 2 anys.

Es pretén aconseguir que els infants gaudeixin d’una sèrie d’activitats lúdico-educatives que contribueixin al seu desenvolupament maduratiu i al seu procés de socialització, alhora que es segueix amb els hàbits personals i socials, d’higiene, horaris, alimentació, d’aprenentatge, etc... atesos per tècnics especialitzats en la cura d’infants.

Les activitats del projecte són lúdiques i d'esbarjo, però tenen també com a objectiu l’assoliment de competències i habilitats personals, socials i emocionals en un marc pedagògic de convivència i de coeducació, alineat amb els Drets dels Infants i l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible i el seu desplegament en els ODS.

Les activitats que realitzen els nens i les nenes estan recollides en un projecte educatiu on a partir d’uns centres d’interès i a través del joc, l’experimentació, l’estimulació, els contes les activitats de moviment, l’expressió plàstica, la música, la psicomotricitat, etc. es treballen amb els nens i les nenes, els aspectes esmentats.

També es realitzen sortides a llocs propers de l’escola per gaudir dels espais externs, i la natur i es fan intercanvi d’activitats amb els nens i les nenes del projecte Estiu de Joc.

L’Estiu de Petits es realitza a les Escoles Bressol d’Albarés, Ronda La Mercè i la Mitjana i s’estructura en dos torns: del 4 al 29 de juliol i de l’1 al 26 d’agost. L’horari és de les 8h. fins a 12:30h. i de 8h a 15:30h. si es queden al menjador. Aquest estiu s’ofereixen 304 places d’Estiu de Petits, 176 al juliol i 128 a l’agost.

El projecte Estiu de Joc, està adreçat infants de 3 a 11 anys. Té com a objectiu prioritari ajudar a conciliar la vida familiar i laboral de les famílies de la nostra ciutat, durant les vacances d’estiu, a l’hora que ofereix als nens i les nenes de la ciutat un ventall d’activitats lúdiques durant l’estiu.

L’Estiu de Joc ofereix 4 torns:

  • Del 4 al 15 de juliol
  • Del 18 al 29 de juliol
  • De l’1 al 12 d’agost
  • Del 16 al 26 d’agost

En total, s’ofereixen 1960 places d’ Estiu de Joc: 1408 al juliol i 552 al mes d’agost.

Col·laboració interadministrativa

El programa Estiu de Petits, Estiu de Joc disposa aquest any, a més a més del pressupost municipal per al projecte, de dotació econòmica provinent de dues fonts extraordinàries de finançament: del conveni entre l’ajuntament de Lleida i el Departament d’Educació per al Pla Educatiu d’Entorn, i del finançament del Pla corresponsables (2021‒2023) impulsat per la Secretaria d'Estat d'Igualtat i per la Violència de Gènere, del Ministeri d'Igualtat i el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, per a contractar més monitoratge de suport per a infants amb necessitats educatives de suport específic o amb capacitats diverses. (aquesta subvenció es destina també al projecte Estiu de petits per a infants de 1 i 2 anys).

En el Pla Educació d’Entorn es promouen accions i comissions de treball amb els centres educatius, AFAs entitats per tal d’afavorir l'èxit escolar i educatiu, treballar per la integració, la convivència i la cohesió social de tot l’alumnat i promoure i dinamitzar el treball educatiu comunitari. Dins del Pla Educatiu d’Entorn i per segon curs consecutiu, es disposa d’una addenda extraordinària en el marc del Pla de millora d’oportunitats educatives, per a pal·liar els efectes post-pandèmia, en especial a l’alumnat més vulnerable. I per fer-ho possible es rep una dotació econòmica per a activitats d’oci educatiu en períodes de vacances en una aposta per a què l’alumnat vulnerable i les famílies amb dificultats econòmiques puguin accedir als recursos educatius de ciutat.

Hi haurà 2264 places per a les activitats d’Estiu de Petits, Estiu de Joc, 908 més que l’any 2021, i 1892 d’Esportmania, 564 més que el darrer any que es va fer presencialment, al 2019.

Comparteix

També t'interessarà