Més tutelats a Ponent

R.RÍOS
08-06-2018
  • Més tutelats a Ponent

Les comarques lleidatanes compten actualment amb 600 persones adultes impossibilitades judicialment (per trastorn mental, discapacitat intel·lectual o deteriorament cognitiu) que estan tutelades per alguna de les deu fundacions que hi ha a la província dedicades a aquesta objectiu. Tot i que la xifra s’ha mantingut estable en els últims anys, es calcula que en els pròxims vuit podria incrementar-se fins al miler de persones per l’augment dels diagnòstics de problemes de salut mental. Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi Protecció i suport a l’exercici de la capacitat a Lleida: present i futur, realitzat per la Càtedra d’Innovació Social de la UdL a petició de la Fundació Tutelar Terres de Lleida i finançat per la Diputació. “El perfil de les persones tutelades està canviant. Els que tenen una discapacitat intel·lectual només han augmentat un 2% en els últims dos anys, mentre que els que tenen un trastorn mental ho ha fet en un 17%”, va explicar Carles Alsinet, director de la càtedra, durant la presentació de l’estudi que va tenir lloc al Campus de Cappont.

Per fer front a aquest increment de persones tutelades, l’estudi apunta a la necessitat, no de crear noves fundacions, sinó d’enfortir les que hi ha actualment a la província i disposar de nous recursos, com un nombre més elevat de pisos tutelats, i dissenyar noves accions. “També serà necessària més formació del personal de les entitats respecte al treball amb els tutelats per algun tipus de trastorn mental”, va apuntar Alsinet.

Actualment, a les comarques lleidatanes la mitjana de persones tutelades és d’1,3 per cada mil habitants, que és superior a la mitjana catalana (0,9) a causa del major envelliment de la població.

Notícies relacionades: 
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que és adequat que els nens i nenes facin activitats extraescolars aquest curs?