Musicoteràpia per als sanitaris que han treballat en primera línia contra la pandèmia

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
07-06-2021
Actualitzat: 07-06-2021 15:09
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Musicoteràpia per als professionals de l'àmbit sanitari que han treballat en primera línia contra la pandèmia
    Peu de foto: 
    Musicoteràpia per als professionals de l'àmbit sanitari que han treballat en primera línia contra la pandèmia
  • Musicoteràpia per als professionals de l'àmbit sanitari que han treballat en primera línia contra la pandèmia
    Peu de foto: 
    Musicoteràpia per als professionals de l'àmbit sanitari que han treballat en primera línia contra la pandèmia

La tardor de 2020, pocs mesos abans de l’inici de la pandèmia, la Fundació Orfeó Lleidatà en col·laboració amb l’Hospital Arnau de Vilanova i el suport especial de CaixaBank i la Fundació “la Caixa”, va desenvolupar uns Tallers de musicoteràpia adreçats a pacients ingressats a la Unitat de Cures Intensives, dins del programa d’humanització que desenvolupa aquesta unitat hospitalària. Una experiència que va ser molt positiva però que no ha pogut tenir continuïtat a causa de la crisi sanitària de la Covid-19.

Una activitat pionera

Un any i mig després, es torna a posar en marxa aquesta activitat canviant el format i adreçant-la de forma excepcional a totes i tots els professionals sanitaris, personal administratiu i de serveis vinculat a l’ICS i GSS de Lleida (àmbit hospitalari, atenció primària, sociosanitari, salut mental i residencial). 

Els dos tallers de musicoteràpia tindran lloc a la Fundació Orfeó Lleidatà el dissabte, 12 de juny amb dos grups (de 10 a 11 h i de 12 a 13 h), serà gratuïta amb inscripció prèvia i estan adreçats a professionals de l'àmbit sanitari, així com a les seves famílies que han estat lluitant en primera línia contra la covid-19 i que ha tingut un desgast "de primer ordre", ha explicat el director general de la Fundació Orfeó Lleidatà, Xavier Quinquillà. L'objectiu, ha afegit, és posar en valor l'ús de la música per afavorir el benestar de les persones i concretament d'un col·lectiu que "mereix tot el nostre suport i tot el nostre reconeixement". S'han ofert 50 places, que ja estan plenes i no descarten organitzar-ne més. L'Orfeó Lleidatà fa així un pas més, després de començar la tardor del 2019 oferint aquests tallers als pacients de les UCI i les seves famílies.

Quinquillà ha reconegut estar "molt content" perquè, després de mesos complicadíssims, celebren poder oferir tallers de musicoteràpia als professionals de l'àmbit sanitari, des de metges o infermeres fins a personal de serveis o de neteja. "A tots aquells que han estat lluitant en primera línia contra la covid-19", puntualitza.

Per a tota la família

Es tracta d’un TALLER DE MÚSICA EN FAMÍLIA, una activitat lúdica i participativa, on la música esdevé una eina de benestar personal i d’enfortiment dels vincles afectius entre familiars i companys. Una iniciativa que vol contribuir a reparar el desgast personal i familiar que pateixen  col·lectius professionals com el sanitari i que en funció de l’acollida podrà extrapolar-se a altres col·lectius. Els participants a l’activitat podran venir amb un màxim de 4 acompanyants, no necessiten tenir coneixements ni experiència musical prèvia i està adreçada a totes les edats.

El gerent Territorial ICS Lleida, Alt Pirineu i Aran i gerent de Gestió de Serveis Sanitaris, Ramon Sentis, també ha coincidit que després de 15 mesos de "molt patiment", sembla que "tornem a la normalitat tan desitjada que ens fa pensar que el pitjor ja ha passat". És per això que volen aprofitar per donar continuïtat a una activitat que ja van iniciar fa un any i mig i que ara centren en els professionals que "venen de fer sacrificis immensos que els han repercutit físicament i psicològica".

En la mateixa línia, el cap de Servei de Medicina Intensiva, Jesús Caballero, ha reconegut que els professionals han d'atendre als pacients de la millor manera possible però que ells també necessiten la cultura, la música o l'acompanyament familiar, per fer una assistència sanitària d'excel·lència. En aquest sentit, recorda que ja van veure com els tallers ajudaven els pacient a millorar el seu estat d'ànim i a tenir més ganes de viure i ara, el protagonista és el professional sanitari, "perquè ho hem donat tot durant aquesta pandèmia i aquests tallers de musicoteràpia ens poden ajudar a superar una mica el que hem patit, físicament i psicològicament", ha afegit. Caballero també ha destacat que la música és una eina "molt poderosa" per ajudar els pacients a superar la seva situació però recorda que també "cal cuidar el cuidador".

Pau Gimeno, un referent de la musicoteràpia

El taller anirà a càrrec de Pau Gimeno, professor de percussió i màster en musicoteràpia. Treballa com a professor de música a diversos centres docents i com a musicoterapeuta, des de fa 15 anys, a les Unitats de Rehabilitació psiquiàtrica del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu. En aquest context el seu interès se centra en les aportacions que la musicoteràpia pot fer com a instrument al concepte de Recovery. Un altre dels seus interessos és l'aplicació de la musicoteràpia en la prevenció del suïcidi. Actualment, forma part de la Junta de l'Associació Catalana de Musicoteràpia.

Gimeno ha explicat que per participar-hi no cal tenir cap experiència musical prèvia. "No és un concert sinó una activitat participativa en què posarem sobre la taula tots els recursos que ens ofereix la música i cadascú escollirà el que li vingui de gust fer; si tocar un instrument o cantar"; explica. Peremartí ha afegit que els tallers seran un bon moment on poder expressar les emocions que els treballadors sanitaris arrosseguen aquests últims mesos i un moment també d'agrair-los la feina que fan.

El tallers es faran a l'Orfeó Lleidatà aquest dissabte, a les 10h i a les 12h. Cadascun durarà entre una hora i una hora i mitja, comptarà amb uns 25 participants (una cinquantena en total), i ja s'han omplert les places disponibles. La iniciativa de la Fundació Orfeó Lleidatà compta amb la col·laboració de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida dins el seu programa d'humanització.

20 anys de projectes socials

Des de l’any 2001 la Fundació Orfeó Lleidatà desenvolupa una intensa activitat de caire social amb desenes el projectes adreçades a sectors de la població molt diversos: infants i joves en risc d’exclusió, centres de salut mental, residències de gent gran, persones amb discapacitat física i intel·lectual, i més recentment, dins l’àmbit sanitari i hospitalari.

Comparteix

També t'interessarà