Neurolleida reprèn progressivament l'atenció presencial als seus usuaris

REDACCIÓ
Publicat: 
13-05-2020
Actualitzat: 13-05-2020 13:13
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Neurolleida reprèn progressivament l'atenció presencial als seus usuaris
  • Neurolleida reprèn progressivament l'atenció presencial als seus usuaris

A partir del dimarts, dia 12, Neurolleida ha començat a reprendre progressivament, amb totes les mesures sanitàries per garantir la seguretat, l’atenció presencial als seus usuaris en totes les seves disciplines, però molt especialment en la de fisioteràpia. La fisioteràpia és el tractament que s’ha mantingut inactiu més temps i el que té una demanda més urgent per part de les persones afectades.

El tractaments de fisioteràpia neurorehabilitadora presencials es van aplicant a 20 pacients amb afectacions especialment greus com són ictus, traumatismes craneoencefàlics o lesionats medul·lars. Es tracta de persones afectades que estaven esperant fa temps la intervenció dels professionals, intervenció que és vital per garantir una correcta evolució. Aquests tractaments in situ es fan aplicant rigorosament totes les mesures de prevenció possible per evitar el risc de contagi del Covid19.

Quant a la resta de disciplines, es porta a terme una actuació presencial mínima i indispensable, ja que l’estratègia dels responsables de Neurolleida se centra en prioritzar les línies de telerehabilitació en format online mentre es perllongui l’actual situació de risc sanitari.

Suport terapèutic i emocional

Així doncs, a banda dels esmentats casos urgents, Neurolleida seguirà reforçant el suport terapèutic i emocional a les persones amb discapacitat, amb tractaments online de neuropsicologia, logopèdia, teràpia ocupacional i psicologia per aquelles persones que no requereixin un tractament tan immediat. El servei especialitzat d’ASPID atenia aquests dies més de 35 pacients, principalment mitjançant processos de telerehabilitació.

Cal recordar que NeuroLleida ha potenciat nous protocols, mètodes i pràctiques per adaptar l’atenció als pacients seguint les preceptives normatives i sense posar en risc la seva salut. Això ha representat un triple esforç d’implementació d’aquests serveis via online i telerehabilitació, i suport emocional davant els handicaps i la incertesa del col·lectiu afectat sobre la resolució de l’actual crisi sanitària.

Banc de recursos digitals

Els serveis de rehabilitació funcional de NeuroLleida s’ha adaptat a la situació per tal de continuar el tractament a persones afectades per lesions neurològiques d’origen divers. Per reforçar la tasca feta en aquest àmbit, NeuroLleida ha creat un banc de recursos digitals on els pacients i les famílies poden accedir a vídeos amb activitats i recomanacions que els permeten mantenir les seves capacitats cognitives i físiques (https://www.neurolleida.cat/ca/associacio/neurolleida/-/t-5061).

D’altra banda, Neurolleida va posar en marxa la setmana passada una nova modalitat experimental per a grups de tractament online. Concretament, grups reduïts de 4 o 5 persones afectades per demència reben atenció a través de videotrucades (dues setmanals) en sessions conduïdes per professionals de neuropsicologia i teràpia ocupacional.

Cal recordar que NeuroLleida estava atenent abans de l’estat d’alarma 73 pacients en tractaments neurorehabilitadors o en fase d’estudi o diagnòstic.

Context i realitat de les persones amb discapacitat

La realitat present ha evidenciat que un gran nombre de persones amb discapacitat no disposen dels mitjans electrònics i/o no tenen competències i coneixements de les TIC que els permeti accedir a vies de comunicació alternatives. En aquest sentit, ASPID està intensificant totes les accions destinades a formar i donar el suport necessari als usuaris, aportant les eines d’aprenentatge de mètodes online perquè l’interessat pugui seguir l’itinerari personal. L’objectiu és que totes les persones amb discapacitat puguin tenir uns coneixements bàsics de les TIC que els permeti la inclusió i eviti que quedin excloses.

Cal destacar també que l'estat emocional de les persones d’aquest sector és un factor que ha adquirit força rellevància. En molts casos els afectats es mostren neguitosos degut a la incertesa i la por davant el desconeixement de com és resoldrà la situació i quin impacte tindrà sobre les seves vides, per la qual cosa els tècnics de l’associació ha reforçat l’acompanyament emocional d’escolta, comprensió i, si cal, recerca de recursos.

Les persones amb discapacitat ateses, a més, presenten en molts casos problemàtiques de salut que les fan més vulnerables davant la pandèmia. Així doncs, davant sensacions com l’ansietat, la por i la incertesa, cal un estret acompanyament amb suport psicosocial i recerca de recursos.

Comparteix

També t'interessarà