Neurolleida va atendre l'any passat un 28% més de pacients que el 2019

REDACCIÓ
15-06-2021
  • Neurolleida va atendre l'any passat un 28% més de pacients que el 2019
  • Neurolleida va atendre l'any passat un 28% més de pacients que el 2019
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

Un total de 618 persones han passat l’any 2020 per les tres àrees que conformen Neurolleida (Neurorehabilitació, Neuroprevenció i Formació), servei creat per ASPID amb l'objectiu d'oferir tractament sanitari neurorehabilitador a persones que han patit algun tipus d'afectació neurològica, a més de promoure la prevenció d’aquest tipus d’afectacions. D’aquestes 618 persones, 183 són usuaris que han estat tractats d’algun tipus d’alteració neurològica, 383 són homes i dones que han participat en activitats de prevenció i 52 són professionals que han rebut formació en aquest àmbit.

A grans trets, l’Àrea de Neurorehabilitació ha registrat una demanda creixent i, malgrat la pandèmia, ha atès més pacients (adults i infantils) que l'any 2019. Cal destacar el programa Neurolleida Online ha permès que els pacients poguessin fer des de casa tractaments i activitats d'estimulació durant el període de confinament. D’altra banda, a les àrees de Neuroprevenció i de Formació s'ha implementat també projectes en format online, també per poder arribar a més gent.

Les dades del 2020

Les 183 persones que han estat ateses l’any passat per l’Àrea de Neurorehabilitació de NeuroLleida representen un increment del 28% respecte a l’any 2019 (un 87% més a la Unitat Infantil i Juvenil, que ha registrat 43 usuaris, i un 8% més a la Unitat d’Adults, amb 140 usuaris). Aquest servei especialitzat d’ASPID està destinat a atendre nens i adults amb dificultats derivades d’alteracions en el procés maduratiu (el conjunt de canvis que tenen lloc durant el cicle evolutiu) o d’alteracions adquirides del sistema nerviós.

L’any 2020 es van registrar 93 primeres visites (64 a l’Àrea d’Adults i 29 a la Unitat Infantil i Juvenil) derivades principalment de la xarxa hospitalària pública i també de la pròpia pàgina web de Neurolleida. Aquestes primeres visites serveixen per informar l’usuari sobre el funcionament de Neurolleida, recollir informació bàsica sobre el mateix i plantejar possibles intervencions.

Un 55% de les persones ateses han estat noves incorporacions. La franja d’edat han anat dels 3 als 96 anys (amb una majoria d’adults d’entre 18 i 65 anys, el 46%) i, per sexes, un 54% de les persones ateses han estat dones i un 46% homes.

A l’Àrea d’Adults, un 87% de les persones ateses han participat per rebre tractament, un 34% per fer una valoració i un 9% per ambdues coses. Fisioteràpia ha estat la disciplina que ha fet més tractaments individuals (37% del total), seguida per neuropsicologia (23%), logopèdia (22%), psicologia (14%) i teràpia ocupacional (10%). Un 81% dels pacients atesos presentaven una patologia neurològica, sent el dany cerebral adquirit la més freqüent (47% del total), seguit per les malalties neurodegeneratives (23% del total).

A la Unitat Infantil i Juvenil, un 81% de les persones ateses han rebut tractament, un 12% han fet una valoració i un 7% han combinat els dos serveis. Logopèdia ha estat la disciplina que ha realitzat més tractaments individuals (32% del total), seguida per fisioteràpia (25%), neuropsicologia (17%), psicologia (15%) i teràpia ocupacional (11%). Un 68% dels pacients atesos presentaven un trastorn del neurodesenvolupament, un 24% un trastorn psiquiàtric i un 8% un trastorn de l’àrea miofuncional.

Quan al volum d’activitat, la disciplina que més ha crescut l’any 2020 en sessions realitzades ha estat la de teràpia ocupacional (137% més que l’any anterior), seguida de logopèdia (29% més) i psicologia (22% més). S’ha registrat un augment de sessions individuals en totes les disciplines, destacant l’augment de més del 22% en l’àrea de fisioteràpia respecte l’any anterior.

Hi ha hagut un augment de sessions individuals en totes les disciplines, resultat de la tendència al distanciament social provocat per la pandèmia, destacant l’augment de més del 22% en l’àrea de fisioteràpia respecte l’any anterior. Globalment, hi ha hagut un increment d’un 12% en el número de sessions individuals de tractament.

 

Quan als diagnòstics de l’àrea neurològica, un 45,3% corresponen a Dany Cerebral Adquirit (ictus, traumes cranioencefàlics, encefalitis) i un 23% a alguna malaltia neurodegenerativa (malaltia d’Alzheimer, malaltia de Parkinson, Atròfia Multisistèmica, Esclerori Múltiple, etc.). En l’àrea reumatològica-traumatològica, un 42% correspon a cervicàlgia i un 25% correspon a fibromiàlgia. En l’àrea psiquiàtrica, els diagnòstics més freqüents han estat el trastorn adaptatiu (26%), el Trastorn Obsessiu Compulsiu (20%) i el trastorn d’ansietat (13%).

 

En la Unitat Infantil i Juvenil han predominat els diagnòstics de trastorns de neurodesenvolupament (dislèxia, Trastorn de l’Espectre Autista, trastorn de l’aprenentatge no verbal), amb un 79%, seguit dels trastorns de la veu (dislàlia, disfonia), amb un 12%, i dels trastorns psiquiàtrics (trastorn adaptatiu i trastorn negativista), amb un 9%.

 

El segon eix de treball de Neurolleida, l’Àrea de Neuroprevenció, ha comptat amb la participació d’un total de 383 persones. Els 13 tallers i cursos de millora de la memòria han aplegat 220 persones; a les 8 conferències (3 de les quals en format presencial, i 5 en format online) han participat 121 persones; i els 2 tallers de Mindfulness (un en format presencial i l’altre en format online) han comptat amb la participació de 42 persones. En aquesta àrea es fan xerrades i tallers adreçats a la població en general per sensibilitzar i fomentar el desenvolupament de conductes i estils de vida saludables i prevenir el deteriorament associat a l’edat.

 

Finalment, a l’Àrea de Formació de Neurolleida s’han dut a terme 2 cursos per a professionals de residències geriàtriques, amb una durada total de 26 hores i amb una participació de 46 alumnes, alhora que ASPID ha acollit 6 alumnes en pràctiques procedents de quatre universitats de Catalunya, que han fet un total de 400 hores de pràctiques. En el marc d’aquesta àrea es programen cursos i activitats formatives sobre l’atenció a persones amb alteracions del sistema nerviós central, en aquest cas adreçades a professionals del sector sociosanitari.

Objectius principals de Neurolleida

El servei de NeuroLleida està especialitzat en la valoració, el diagnòstic i el tractament de qualsevol disfunció física, cognitiva, emocional o de conducta que tinguin les persones que pateixen alguna patologia d’origen neurològic.

Cal recordar que els objectius principals de Neurolleida són desenvolupar estratègies destinades a minimitzar la discapacitat que pot presentar la persona afectada per alguna patologia neurològica; treballar amb la persona afectada per alguna patologia neurològica per ajudar-la a assolir l’autonomia en les activitats de la vida diària, la productivitat o l’oci; i proporcionar el nivell més alt possible de qualitat de vida, ja sigui amb una intervenció directa amb la persona o amb accions de formació i prevenció a diferents sectors de la societat.

L’equip de Neurolleida compta amb 10 professionals dels àmbits de la neuropsicologia, la fisioteràpia, la logopèdia, la psicologia i la teràpia ocupacional.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Els protocols covid a les escoles et fan sentir...?