Nevera buida? Idees per omplir-la d'hàbits saludables després de vacances

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
01-09-2018
Actualitzat: 31-08-2018 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Nevera buida? Idees per omplir-la d'hàbits saludables després de vacances

Tot i que hem de dur un estil de vida saludable durant tot l’any, la tornada de vacances pot servir-te d’excusa per a començar a seguir uns hàbits saludables. Perdre aquells quilets de més guanyats durant l’estiu, millorar el teu rendiment físic o, simplement, sentir-te bé amb tu mateix poden ser, a partir d’ara, els teus objectius. Això sí, constància, esforç i força de voluntat són essencials per a millorar la teva qualitat de vida.

Un dels factors per a començar bé la nova rutina és l’alimentació. Dur una dieta variada ens proporciona l’essencial per a viure bé. A més, tenim la sort de gaudir de la coneguda dieta mediterrània. No ho pots desaprofitar! Per a saber què hem de fer ens hem posat en contacte amb la Sandra Magrí, dietista.

Tornem als bons hàbits de forma divertida

Deixa enrere els mals hàbits de les vacances i recupera la verdura d'una manera divertida, tant per adults com per a infants. La Sandra ens diu: "Estem acostumats a la típica mongeta amb patata bullida. Es tracta de canviar el xip i fer receptes una mica més divertides". La dietista ens recomana fer el bròquil o la mongeta al vapor i acompanyar-la amb guacamole fet per nosaltres mateixos. "És molt simple: advocat triturat, ceba (si t'agrada), oli, una mica de llimona i sal. Ho tritures amb la mateixa forquilla i ja està. Molt bo i natural", ens diu. No teniu excusa!

Indispensables que tots sabem

  • Fruita i verdura són els teus nous millors amics.
  • Per al dia a dia, un plat únic amb abundant verdura, una mica de proteïna (peix, carn o ou) i hidrats de carboni (patata, arròs). Posa-hi una mica d'imaginació per tal de no avorrir-ho!
  • Esport moderat i adaptat al teu rendiment. Demana assessorament! 
  • Horaris ordenats. Compleix-los! 
  • Dormir entre 7 i 9 hores per a descansar bé! 

Picar entre hores pot ser un pecat, si tu vols

Depenent del que piquis entre hores, pecaràs o no. Segons la Sandra, la fruita del temps i els fruits secs a mig matí o mitja tarda són ideals. Al llarg de l'entrevista hem volgut fer un experiment: li hem ensenyat els típics palets de pa i fruits secs que portàvem a la motxilla. La seva resposta: "Porta oli refinat, dolentíssim per al cos. L'oli extret directament del fruit és el que ens senta bé i és bo. També porta sal i bastant sucre. Per a una pujada d'energia momentània, l'aporta, però és més recomanable menjar una llesca de pa integral, per exemple.". Ja sabeu... Piqueu i pequeu entre hores, però feu-ho bé.

Alcohol, serem amics quan jo vulgui

El nostre amic alcohol, que ens acompanya a moltes festes majors, dinars especials o cada tarda al sortir de la feina. Què passa amb ell? La Sandra ens diu: "Que prenguis una cervesa de tant en tant no passa res, ja que la seva graduació és baixa. El mateix passa amb el vi. Però per consum habitual, no". L'alcohol no deixa de ser un desinfectant. Si n'abusem massa, 'mata' els microorganismes que tenim en el nostre sistema digestiu, el que coneixem com a flora. Adéu, adéu!

Sàvia és la natura

S'apropa l'època de constipats. Sabíeu que la natura ens aporta aliments per a prevenir-los? Doncs sí, només cal que us hi fixeu. Dos exemples: les figues i la magrana, dues fruites que són de temporada i que porten molta vitamina C, la més important per a combatre els constipats. I a l'estiu? Doncs la síndria i el meló, que porten molta aigua per tal que estiguem hidratats. Gràcies mare natura!

Què no pot faltar al nostre rebost 

Fruita i verdura, fruits secs en èpoques de fred (tardor-hivern), i fruita dissecada, com els dàtils o les orellanes. La Sandra també hi té productes de temporada: carabassons, cebes, tomàquets i mongeta tendra. Enciam, rúcula, i herbes amargues que ens ajuden a estimular el fetge (l'alcohol no!). També hi té peix blau i de tamany petit com la sardina, la cavalla, el seitó, el peix espasa i els musclos. Tot ric en omega 3. Tonyina també en menja però més puntualment, ja que el peix blau de mides grans conté molt mercuri. La dietista no és partidària de prendre llet sinó més aviat els seus derivats, que ja estan fermentats i la lactosa quasi ni hi existeix. Això provoca que siguin productes més tolerables per a tothom.

Dejunis intermitents: un descans per al nostre sistema digestiu

El dejuni intermitent consta en fer dues menjades al dia i saltar-te'n una. Per exemple: esmorzes i dines com sempre i per sopar només has d'ingerir una infusió o caldo de verdures. Res d'aliments sòlids. Aquesta pràctica va molt bé per aquell dia que vas a dinar al Punt Estrella amb els amics i menges fins a rebentar. Al tenir l'estómac ple i inflat, el dejuni intermitent permet que el teu sistema digestiu es relaxi i es posi a lloc per a l'endemà estar com sempre. A més, hi ha estudis que demostren que aquest tipus de dejuni estimula molt el sistema immunitari i que ajuda a combatre els efectes secundaris de la quimioteràpia.

La conclusió que en traiem després de parlar amb la Sandra és que els productes de la terra ens ho posen ben fàcil per mantenir una dieta sana. Convertim-nos en fans dels mercats, les cooperatives i els horts, i si anem als supermercats, llegir bé les etiquetes. Hem de veure que l'aliment porta l'essencial i tenir molt clar que, com menys processat i marejat estigui, més sa serà.

Ah! I hem de cuidar la motivació! Que no falti el toc agradable i divertit als nostres plats. Salut!

Comparteix

També t'interessarà