‘Nocturn’ de Josep Maria Cazares a la galeria d’art Espai Cavallers de Lleida

REDACCIÓ
05-06-2020
  • ‘Nocturn’ de Josep Maria Cazares a la galeria d’art Espai Cavallers de Lleida

La galeria d’art Espai Cavallers de Lleida presenta l’exposició de pintures ‘Nocturn’, de Josep Maria Cazares. El món de la nit domina els 25 acrílics sobre tela que integren aquesta mostra, on una sèrie de persones es mouen, en soledat i distants, per l’univers nocturn d’una ciutat igualment solitària. Lleida, Los Ángeles i La Habana apareixen fugaçment en l’exposició però la majoria dels quadres mostren espais anònims: carrers, racons, edificis i interiors que podrien ser en qualsevol ciutat del món, en una època no actual.     

A ‘Nocturn’, Cazares crea diferents jocs de plans i contraplans amb què els protagonistes d’algunes de les pintures apareixen en d’altres, com a figures secundàries. El públic pot imaginar una microhistòria en cadascuna de les obres i, també, a partir dels quadres que dialoguen entre ells, interconnectats a través dels personatges compartits. 

La mostra es complementa amb 20 esbossos sobre paper d’algunes de les pintures.  

L’exposició obre al públic el pròxim divendres, 5 de juny, a partir de les 20 h, i es podrà visitar fins a l’1 de juliol. L’Espai Cavallers (c. Cavallers 31-33) obre de dimarts a divendres, de les 17 a les 20.30 h; els dissabtes, de 10.30 a 13.30 h i de 17 a 20.30 h, i els diumenges, de 10.30 a 13.30 h. 

Pintura, il·lustració, còmic i gestió cultural

Amb la mostra “Nocturn”, Cazares torna a la pintura després d’una pausa de deu anys durant la qual s’ha centrat més en el seu vessant com a dissenyador gràfic, gestor cultural, il·lustrador i dibuixant de còmic. En aquest sentit, és a punt de publicar-se la novel·la gràfica “Checkpoint” que ha creat juntament amb el guionista Miquel Àngel Bergés. 

Josep Maria Cazares -Sant Vicenç de Castellet (El Bages), 1958- entra en el món de la creació gràfica per la porta del còmic. Ha publicat als diaris Segre i Nou Diari i a la revista El Víbora. Es dedica professionalment al disseny gràfic i a la il·lustració —ha publicat treballs a l’Editorial Planeta i les revistes Mamagraf, Man, Jazzology i La Confidencial, entre d’altres. 

Ha impartit cursos de còmic i d’il·lustració i ha participat en una cinquantena d’exposicions entre col·lectives i individuals, i nacionals i internacionals. 

Guardonat com a il·lustrador en diversos certàmens, no ha deixat d’explorar altres camps, com la pintura, la serigrafia o els guions de còmic, i ha realitzat portades de discos i llibres, disseny de revistes, cartells, imatge corporativa i storyboards per al cinema.

Ha publicat tres àlbums de còmic, “El secret de la diadema”, amb guió de Josep Ramon Jové; “1936. Memòria d’un estiu”, amb Miquel Àngel Bergés, i “La caiguda de Lleida, 300 anys”, amb Josep Vallverdú. A aquests cal afegir la novel·la gràfica “El Nord” (Premi Lleida de Narrativa 2007), de nou amb textos de Miquel Àngel Bergés, també traduïda al castellà. És productor executiu i grafista de Som Cinema-Festival de Cinema i Audiovisual Català i dissenyador gràfic del JazzTardor.Forma part de l’equip de consellers del departament d’Arts i Patrimoni de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta