Només una de cada 10 sentències dels jutjats de Lleida és en català

A. GUERRERO
Publicat: 
21-07-2019
Actualitzat: 16-04-2021 12:11
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Només una de cada 10 sentències dels jutjats de Lleida és en català

Sentir català en un judici és actualment poc comú als jutjats de Lleida. El castellà continua sent la llengua predominant utilitzada per jutges, fiscals i lletrats i també en el redactat de la sentències. Concretament, només l’11 per cent de les sentències dictades l’any passat als jutjats lleidatans eren en català, segons l’informe Serveis Lingüístics de l’Àmbit Judicial del departament de justícia. D’aquesta forma, de les 11.147 sentències que es van dictar l’any passat, només 1.229 eren en català. Tanmateix, s’ha d’assenyalar que és un 2% més que l’any 2017 (937 per un total de 10.406) i que supera la mitjana de Catalunya, on només representen el 7,7%. El 2018 es van redactar un total de 243.008 sentències de les quals només 18.697 eren en català. El rànquing el lidera Girona amb el 14% de les interlocutòries judicials redactades en català. Lleida ocupa la segona posició. Molt menor és encara l’ús a Tarragona, amb el 4%, i a Terres de l’Ebre, que només assoleix l’1,9%.

L’informe conclou que “malgrat els esforços, els resultats no són tot el que es podria esperar ni els desitjats en un sistema de doble oficialitat catalanocastellà”. Per aquest motiu, “aquesta realitat fa encara més necessari perseverar en les polítiques de garantia lingüística, mantenint les mesures de caràcter estructural i implementant noves actuacions per millorar i superar la situació existent”.

Precisament, aquest mateix dijous, la consellera de Justícia, Ester Capella, va anunciar que el seu departament ha interposat un recurs contenciós contra el Govern central per la discriminació del català en les proves de selecció de funcionaris als jutjats catalans. I és que Justícia puntua el coneixement del danès o l’alemany però no valora el català. D’altra banda, sis de cada deu catalans creuen que parlar català davant dels jutges castellanoparlants els pot perjudicar, segons l’InformeCAT de la Plataforma per la Llengua.

Comparteix

També t'interessarà