Nou de cada deu empreses familiars no arriben a la tercera generació

REDACCIÓ
Publicat: 
10-11-2021
Actualitzat: 24-11-2021 10:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Nou de cada deu empreses familiars no arriben a la tercera generació

Tan sols el 9% de les empreses familiars aconsegueixen sobreviure a la tercera generació, segons l'Institut de l'Empresa Familiar. Aquestes companyies aglutinen fins al 90% del total de pimes del país, per la qual cosa la seva importància dins del sistema és majúscula i la seva successió hauria d'estar més garantida.

"Les empreses familiars són la base del teixit productiu espanyol", opina Antonio Pastor, advocat i soci de Cercle Legal Barcelona, qui assenyala que existeix un "dèficit en la gestió" de la successió d'empreses a causa de "la falta de previsió i coneixement d'eines legals" que el sistema jurídic ofereix.

L'advocat explica que per a "garantir una successió ordenada", el primer pas és delimitar "si els fills volen seguir amb l'empresa" i en el cas que ho facin, assenyalar quins d'ells ho faran. "La majoria de les empreses s'extingeixen perquè els fills no donen continuïtat a la filosofia i valors que en el seu moment va reportar èxit a la companyia familiar", afirma.

A partir d'aquí, Pastor explica que, per a assegurar-se una successió reeixida, és necessari planificar-la amb temps i aplicar instruments legals com els protocols familiars, testaments o els pactes successoris.

El testament i els pactes successoris

L'advocat destaca la "varietat d'eines" amb les quals l'ordenament dota a les persones per a ordenar la successió de les empreses, uns instruments que "són compatibles entre si", per la qual cosa poden aplicar-se quan sigui més convenient.

D'entre aquestes, Pastor assenyala com a fonamentals el testament i els pactes successoris, instruments aquests que permeten ordenar la successió de l'empresari en protecció de l'interès de l'empresa familiar.

"Mitjançant la redacció del testament, l'empresari pot introduir disposicions, maneres i limitacions molt àmplies del que vol que succeeixi amb l'empresa i els seus bens a la seva defunció", apunta Pastor.

L'advocat afegeix que el testament destaca per la flexibilitat, ja que és revocable i es pot canviar en qualsevol moment, i per la seva adaptabilitat. "En un testament es pot establir que un fill no hereti les participacions de la companyia fins que aconsegueixi uns determinats anys o formació", explica.

Paral·lel o substitut del testament, l'advocat apunta al fet que una eina "molt útil" per a determinats casos poden ser els pactes successoris entre hereu i empresari, una fórmula de seguretat per al primer per la seva irrevocabilitat. "Pot ser un gran instrument en els casos en els quals hi ha un perfil d'hereu més adequat de la resta per a gestionar l'empresa", assenyala.

Els protocols familiars

A més de les eines de successió habituals, Pastor apunta als protocols familiars com el principal instrument per a ordenar la successió. "En un protocol familiar, el fundador negocia i dissenya una sèrie de pactes amb la resta dels socis amb la finalitat d'establir com serà l'empresa en la seva absència", explica.

Aquests protocols poden incloure multitud de variables, i d'elles dependran que tan "lligat" estigui el futur de la companyia. D'aquesta manera, mitjançant un protocol familiar es pot ordenar una transició a terminis o incloure "clàusules de resolució de conflictes o resoldre interrogants com què passaria si un dels socis esdevé incapaç o mor", assenyala Pastor.

L'advocat apunta, per tant, al fet que tant el disseny com la transició "han de començar en vida" i és "recomanable" consultar amb especialistes en dret per a tenir-ho tot assegurat i desenvolupar una successió "planificada i a terminis".

Comparteix

També t'interessarà