Nova tècnica per tractar l’ictus a l’Arnau que evitarà trasllats

M. MARQUÈS
Publicat: 
05-07-2019
Actualitzat: 05-07-2019 9:33
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Nova tècnica per tractar l’ictus a l’Arnau que evitarà trasllats

L’hospital Arnau de Vilanova va incorporar el mes de gener passat una nova tècnica per tractar els ictus isquèmics greus, quan s’obtura una de les artèries principals del cervell. “Anualment hi ha quaranta casos d’aquest tipus a Lleida i fins ara els havíem de traslladar a la Vall d’Hebron de Barcelona”, va explicar ahir Francesc Purroy, de la Unitat d’Ictus de Neurologia de l’Arnau. Precisament, el 20 per cent els pacients que es tracten a la Vall d’Hebron provenen de la província de Lleida.

Tot i així, els casos que arribin a l’hospital després de les 15.00 hores, continuaran traslladant-se a la capital catalana perquè la tècnica només es porta a terme als matins a causa que diversos facultatius de la Vall d’Hebron es desplacen a l’Arnau per implementar la pràctica, que la treballen conjuntament amb els del centre lleidatà. “El que fem és una trombectomia mecànica, un procediment que consisteix a extreure mecànicament un trombe que bloqueja la circulació de la sang”, va manifestar, i va afegir que així “aconseguim que el 60 per cent de pacients no pateixi una discapacitat greu”.

Malgrat que el desenvolupament tecnològic ha permès un avanç en el tractament de l’ictus, el principal factor de mal pronòstic és la demora en l’atenció. Segons els experts, hi ha una relació directa entre el temps d’isquèmia cerebral –detenció o disminució de la circulació de la sang a través de les artèries– i el pronòstic. Així doncs, cada trenta minuts disminueix un 10 per cent la probabilitat que el pacient pugui conservar l’autonomia. Per tant, davant d’una sospita d’ictus que consisteixi en pèrdua de força, alteració de la parla o desviació de la cara, cal trucar al 112 per activar el codi ictus.

Comparteix

També t'interessarà