Noves conclusions dels estudis de pacients diàgnosticats amb fibromiàlgia

REDACCIÓ
15-01-2021
  • Noves conclusions dels estudis de pacients diàgnosticats amb fibromiàlgia

Les persones diagnosticades amb fibromiàlgia desenvolupen estratègies inadaptades i ineficaces per gestionar la mala qualitat del son i les conseqüències en el seu estat de salut general. Aquesta és una de les conclusions d’una investigació realitzada per personal investigador de la Universitat de Lleida (UdL) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), que s’ha publicat a la revista Journal of Clinical Medicine. La investigació ha estat realitzada per professionals del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (UdL), del Grup d’Estudis Societat, Salut, Educació i Cultura (GESEC) de la UdL i del Grup de Recerca de Cures en Salut (GRECS) de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida).

“La mala qualitat del son és un símptoma greu de la fibromiàlgia i té un impacte molt gran en altres símptomes de la malaltia com el dolor, la fatiga o el rendiment laboral. Per això, cal que els professionals de la salut reflexionin sobre l’educació i consells que es donen en aquest àmbit” ha explicat la primera autora de l’article, Carolina Climent.

La recerca s’ha fet a partir de la revisió de 17 articles publicats sobre l’àmbit, en què s’aportaven testimonis directes que han permès analitzar l’experiència de les persones amb aquesta malaltia i les seves estratègies per solucionar els problemes de son. Una altra de les conclusions de la recerca és la necessitat de desenvolupar futurs estudis per revisar l’experiència de la mala qualitat del son en persones que pateixen aquesta condició de salut.

Prèviament, aquest grup de recerca havia estudiat la validesa i fiabilitat dels indicadors de qualitat del son (la durada o profunditat del son i la dificultat per adormir-se, entre d'altres) en persones adultes diagnosticades de fibromiàlgia. Els resultats van confirmar la validesa dels indicadors i permeten als professionals de la salut garantir una assistència integral en pacients amb fibromiàlgia, més enllà del dolor, i proporcionar informació important sobre l'efectivitat dels tractaments. Aquell estudi es va publicar a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health.

Aquesta recerca ha estat possible gràcies a les ajudes de la recerca que ha rebut el personal investigador per part de la Universitat de Lleida (ajuda predoctoral, ajuda X19005 de l’Institut de Desenvolupament Social i Territorial (INDEST) i ajuda de la Càtedra de Salud, Educació i Qualitat de Vida de la UdL i la Fundació ASISA).

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta