Obertura de l'exposició "Octubre" de l'artista Gregorio Iglesias Mayo

REDACCIÓ
28-09-2020
  • Obertura de l'exposició "Octubre" de l'artista Gregorio Iglesias Mayo

Després de 10 anys, aquest més d’octubre torna l’artista Gregorio Iglesias Mayo a la galeria Espai Cavallers, amb una exposició individual, que tindrà com a títol "Octubre". El Gregorio Iglesias Mayo, que es formà a Lleida, ja a l’any 2000 va donar a conèixer la seva obra a París on triomfà amb l’obra  Com a gos mullat.

Al Gregorio, sempre compromés amb la pintura, alguns crítics l’han definit com a existencialista o neoexpressionista i lligat a un sentiment agredolç que produeix  la necessitat de pintar o sentir-se part de la pintura. Així, la seva obra no es pot separar de les seves vivències ja que és un artista intrínsecament emocional a qui li interessa l’experiència constant, les  novetats i les emocions  que li atorguen els seus viatges i el seu dia a dia. Les seves obres són quasi sempre marcades per les seves pròpies sensacions, que plasma amb un traç ferm del seu  pinzell a la seva obra. La seva tècnica és  marcadament gestual i es mou entre la figuració i l’abstracció. Cada sèrie d'obres porta a l'espectador a sentir tot un cúmul de sensacions i sentiments diferents i universals.

Un dels seus darrers grans projectes és la creació d’un monumental llenç de 400 metres quadrats que s’exposa a la sala de turbines de l’antiga fabrica de maquinaria bèlica de Peenemünde.  En aquest lloc es dissenyaven i fabricaven els prototipus de maquinària bèlica hitleriana a costa del treball froçat de mil.lers de presoners en condicions extremes, esclaus. Avui en dia, Peenemünde  és un museu d’histària que vol servir a la cultura de la pau mundial

Gregorio Iglesias Mayo, amb aquesta obra volia reescriure el passat cruel, és a dir, segons les seves paraules: "imprimir la història que em transmetien els objectes que m’anava trobant” .

Per a molt aquesta obra és considerada un Gernika ja que  tot i que vol transmtre la idea del sofriment de l’home però també mostra detalls d’esperança,perdó i reconciliació. El seu èxit a Alemanya és indiscutible i va ser un dels noms propis de l’estiu cultural a aquest país l’any 2016. La propia cancellera alemanya Angela Merkel va visitar aquesta obra i va se convidat a l’Ambaixada española d’ Alemanya.  

Ja a l’any 2013 aquesta artista va pintar al mig del camí de  La Vinya dels Artsites l’obra “Entre el Cel i la Terra”: un impresionant mural de 60 metros i 5 metres i mig d’ample creat diariament durant quasi  dos mesos a l’aire lliure pintant de nit i de dia, sota les inclemències del temps ja fos neu o  pluja, subjecte també a las interaccions del treball del camp i els relleus del terreny. El resultat és una obra titànica, completament lligada al territori de Les Garrigues, amb fortes notes oníriques i  d’un gran simbolisme personal.

Altres sèries  seves són: els gossos, els paisatges de les Garrigues,   l’interior dels metros de París que en evoca a un túnel de la vida, les llibreries. El seu llenguatge particular sempre ens referència als grans mestres a qui sempre ret homenatge.

 Segons Elishabet Prouvost, fotografa francés ai directroa de fotografía de cinpema diu: “l’obra de Gregorio Iglesias és una referància essencial. La materia està sortint i actuant sota l’efecte de la llum negre que l’expandeix i l’envia de retorn a un altre destí……….. Tot es converteix en joies els recipients de  Goya o Bacon  dels quals l’artista deLleida  segueix sent el descendent més digne”.

En aquesta exposició Gregorio Iglesias Mayo exhibirà peces de gran format, algunes en color,  també pintures i apunts i una petita sèrie d’escultures.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta