Objectiu: redescobrir la Seu

MARIA MARQUÈS
Publicat: 
29-10-2018
Actualitzat: 29-10-2018 13:35
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Dia de la Seu Vella 2018 / Amado Forrolla
    Peu de foto: 
    Dia de la Seu Vella 2018 / Amado Forrolla

La Seu Vella va viure ahir un matí lúdic amb motiu de la celebració del Dia de la Seu Vella, una festa que se celebra des de fa 32 anys l’últim diumenge d’octubre al ser la jornada més propera al dia 31, data en la qual l’any 1278 es va consagrar la catedral. “L’objectiu d’aquesta celebració, desconeguda per la gran majoria de lleidatans, és recordar aquest monument que tenim”, va assenyalar el president dels Amics de la Seu Vella, Joan Ramon González. Va reconèixer que és una “assignatura pendent” que aquesta jornada estigui memoritzada a la ciutat com un dia molt important. De fet, molts dels assistents van afirmar que la desconeixien, que es van assabentar “de casualitat” a l’anar-hi a passejar i van lamentar que no existeixi una campanya prèvia. González també va lamentar que el fred frenés el nombre de visitants dels 4.000 que vénen cada any als 2.500 ahir.

Al voltant del monument es van celebrar activitats com a ioga, gimnàstica rítmica, jocs de fusta, concurs de pintura ràpida, tir amb arc i una concentració de vehicles clàssics, però la novetat d’aquest any va ser la recreació de la presència de militars, tant republicans com franquistes, en diversos punts. I és que fa 80 anys van arribar les tropes de Franco i 70 que se’n van anar. Aquestes són dos de les efemèrides que es van celebrar ahir, a més de commemorar el 600 aniversari de la campana Silvestre i que fa cent anys el castell va ser declarat Monument Nacional. “Un segle després, ara estem lluitant per al Patrimoni Mundial de la Unesco”, va assenyalar González.

Per la seua part, el director del consorci del Turó, Joan Baigol, va reconèixer que “és una candidatura difícil, ja que hi ha moltes catedrals declarades patrimoni i Espanya és el tercer país del món amb més patrimonis mundials”. Va explicar que el dossier ja està gairebé acabat, després de canviar el seu enfocament cap a la singularitat que vol la Unesco, com el claustre, el campanar i que està situada en un lloc excepcional. Així mateix, González també va dir que a partir de la primavera ja es podrien posar en marxa les obres pendents al claustre, el campanar i a la Porta dels Apòstols. Unes actuacions paralitzades pel 155 i que ara ja s’han reactivat al recuperar la partida pressupostària de l’Estat per portar-les a terme.

La Generalitat ha de decidir si preserva la ‘història’ de Mònica

Quatre anys després de despenjar la campana Mònica perquè es restaurés a Alemanya, encara està esperant sortir dels tallers Carvajal d’Alcoletge. “Ens hauria agradat donar la notícia el dia de la Seu Vella que Mònica ja ha viatjat a Alemanya, però encara estem esperant”, va explicar ahir el president dels Amics de la Seu Vella, Joan Ramon González. Va assenyalar que s’està discutint sobre un tema tècnic. “Els alemanys volen renovar-la completament i nosaltres considerem que no s’haurien de perdre ni les seues cicatrius ni la seua història, una cosa que ha de decidir la Generalitat, ja que n’és la propietària”, va manifestar. Va confiar que el Govern voldrà preservar la seua essència i si els alemanys s’hi neguen, haurem de buscar un altre taller”, va sentenciar.

Comparteix

També t'interessarà