Oliveres del Segrià del Secà, afectades pel temporal Filomena

ACN
19-01-2021
  • Oliveres del Segrià del Secà, afectades pel temporal Filomena
  • Oliveres del Segrià del Secà, afectades pel temporal Filomena

El pas del temporal Filomena pel Segrià ha deixat afectacions de diferents graus a pràcticament la meitat de les oliveres de la zona d'influència de la Comunitat de Municipis Segrià Sec, sobretot pel trencament de branques i arbres joves ajaguts per la important acumulació de neu. En la major part dels casos, els danys són "poc importants", però es calcula que entre "el 5% i el 10% dels arbres podrien tenir afectacions més greus". Ara, la principal preocupació de la pagesia i les cooperatives és l'afectació que el fred intens dels darrers dies pot tenir. Això s'afegirà als efectes de la nevada i arbres amb danys poc importants podrien empitjorar per les glaçades.

Tot i que en els arbres més vells i els ametllers els danys es limiten a branques trencades, les afectacions més greus s'han donat als correus d'olivera en intensiu i, especialment, en superintensiu. Aquestes plantacions, que formen un tapís continu d'arbres joves i amb molta branca, han acumulat grans quantitats de neu fins que el pes les ha enfonsat. Cal tenir en compte que aquestes són les explotacions més modernes i productives, de manera que els danys podrien ser importants a mig termini.

D'altra banda, alguns agricultors han informat de danys causats per l'acumulació de neu a les seves masies i cobertes, així com en alguna instal·lació de reg. A partir d'aquesta setmana es podrà començar a avaluar exactament l'afectació, després que s'hagi fos gran part de la neu que encara impedia arribar a algunes explotacions.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta