Oriol Caminal, o com crear una explosió de creativitat amb dibuixos i murals

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
24-05-2018
Actualitzat: 08-06-2018 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Oriol Caminal, o com crear una explosió de creativitat amb dibuixos i murals
  • Oriol Caminal, o com crear una explosió de creativitat amb dibuixos i murals

"Tots sabem dibuixar". Així comença la nostra entrevista amb aquest nou #TalentLleidatà. L'Oriol Caminal és il·lustrador, dissenyador i muralista des de fa anys i té molt clar que tots sabem dibuixar però, en el seu cas va seguir fent-ho fins a convertir-se en un crack de les il·lustracions. "Quan era petit, un dia a l'escola vaig veure uns dibuixos a la pissarra. Vaig començar copiant-los i la cosa va anar a més. Als 17 anys vaig decidir que dibuixar era lo meu", comenta l'il·lustrador. 

La vida ha portat a l'Oriol a ser autònom, fer mil coses i rondar per aquí i per allà. Això també implica que ha il·lustrat moltes coses de maneres diferents: aquarel·la, en paper, en murals, amb pinzell... "M'agrada tacar", afirma l'Oriol. En les seves obres no hi veureu cap retrat, ja que prefereix deixar volar la imaginació i afegir el toc fantàstic en les seves obres. Per cert! El seu nom artístic és Festuk. "El meu color preferit és el verd i quan era jove tenia un cotxe petit i rodó. Amb la broma vaig posar-me Festuk", explica el muralista.

Si poséssim en una llista tots els treballs que ha fet l'Oriol seria infinita, així que us expliquem els més importants. El primer lloc on podreu veure alguna de les seves creacions és als llibrets de les Festes de Maig i les Festes de Tardor de Lleida, on elements culturals de la ciutat en són els protagonistes. En els seus inicis com a muralista, Festuk va formar part del grup de grafiters New Nayox i algun dels seus treballs encara les trobareu al marge esquerra del riu, a la façana de Medi Ambient del carrer Tallada o a la plaça 8 de Març, per exemple. Aquest il·lustrador també va estar treballant a la capital dels camacus i al cap d'un temps, quan New Nayox es va separar, la vida va portar-lo a viatjar fins a Itàlia, concretament a Sardenya.

Entre els seus treballs a l'illa destaquen uns dibuixos naturalistes que va fer per encàrrec i que volien servir per fer-ne difusió ambiental. L'Oriol també va participar en el Cuncambias Festival al poblet de San Sperate, que fa 40 anys que s'hi fan murals i actualment n'hi ha 400! Allí va pintar-hi mans d'artistes com Pinuccio Sciola i Gianmaria Testa, un projecte que s'enduia de Barcelona i que es diu "huMans".

 

També va fer una escapada a Helsingor (Dinamarca), una ciutat portuària on va participar en un projecte d'art al carrer. Al mural que va pintar juntament amb el muralista italià Piercarlo Carella s’hi poden veure tres vaixells, que representen la història i l’evolució dels vaixells de mercaderies.

Sabeu que també ha il·lustrat llibres? Doncs sí, concretament tres contes infantils de l'editorial Mosaics Llibres i que els protagonistes són de Lleida: Enigmes impossibles del palau de la Paeria I, Enigmes impossibles del Castell del Rei (La Suda) i Gegantíssims, amb poemes de Marc Baró, il·lustracions de Festuk i amb els gegants de Lleida i Lo Marraco de protagonista. 

Ara farà 3 anys des que l'Oriol va tornar a aquestes terres i actualment està posat en diferents projectes relacionats amb el món del teatre. Amb ganes de seguir endavant i sense limitar-se en les seves obres, te ganes de treure's una espineta clava: reprendre el projecte "huMans". 

Comparteix

També t'interessarà