Oscar de la Torre, o com educar a través de la màgia

LLEIDACOM / Gerard Amigó
02-11-2018
  • Oscar de la Torre, o com educar a través de la màgia

El talent lleidatà d’aquesta setmana és un apassionat de la màgia des de ben petit. Es dedica professionalment a aquest món per un objectiu: fer feliç als altres amb la seva màgia. Estem parlant de l’Oscar de la Torre, qui compagina els seus espectacles com a mag professional amb el seu càrrec de vicepresident de l’Associació de Mags Il·lusionistes de Lleida.

De la Torre va començar a fer els seus ‘pinitos’ en aquest món en la seva infància per poder entretenir la família pel Nadal. Seria durant el servei militar quan obriria el primer llibre de màgia, i començaria a enlluernar els seus companys amb alguns trucs. Gran part del que sap ara ho va aprendre en diferents congressos de màgia del territori nacional. Ell aprofitava el temps lliure de la seva feina com a comercial, per seguir practicant nous trucs, fins que 14 anys després de començar a treballar, va decidir deixar-ho tot per dedicar-se professionalment a aquest art.

Si alguna cosa caracteritza a Oscar de la Torre és que és una persona senzilla, honesta, però sobretot solidària. A l’Aula Hospitalària Dr. Antoni Cambrodí del Hospital Arnau de Vilanova de Lleida va conèixer una de les persones més importants en la seva carrera com a mag, la seva mestra, la Dra. Toñy Castillo. “De la Toñy aprenc moltíssim i li estaré sempre agraït. Amb ella vam veure que la màgia era un recurs ideal per potenciar valors dels nens hospitalitzats i vam crear un projecte que es diu ‘la màgia com a eix d’autoestima’”, explica el mag. Des de fa 6 anys que forma part de l’equip integratiu de l’Aula Hospitalària, on cada dijous realitza tallers de màgia per a nens treballant un valor com a objectiu de formació.

De la Torre es sent satisfet quan aconsegueix que els nens oblidin per una estona el motiu que els ha portat a l’aula i es sent recompensat amb emocions enlloc de diners.

El mag ofereix fins a quatre tipus diferents de màgia: espectacles de gran format, màgia per a particulars, màgia per a empreses i màgia educativa. És precisament aquest últim tipus, la màgia educativa la que el diferencia de molts altres mags. “M’estic especialitzant en la màgia educativa. La màgia educativa és un recurs, una eina que ens permet potenciar coneixements i valors presents en les nostres vides”, indica.

Una frase que exemplifica el que és la màgia per a De la Torre és que “la màgia és més que il·lusionisme, la màgia és fomentar la imaginació, i els valors que d'ella es desprenen ajuda a una educació global”.

En aquest sentit, el protagonista d’aquesta setmana cita una frase de Benjamin Franklin, en la que s’hi veu reflexat per la màgia que ell fa: "Digues i ho oblido, ensenya'm i ho recordo, involucra'm i ho aprenc". La màgia també serveix per treballar diferents valors com poden ser l'autoestima, la  tolerància, o el respecte.

La màgia per a empreses és un altre tipus del nostre talent de la setmana. A l’haver treballat com a comercial durant molts anys, De la Torre coneix bé el mon de l’empresa i ofereix els seus serveis a les empreses que volen sorprendre als clients: “Jo els ofereixo una màgia personalitzada, amb elegància i serietat. Aquest últim any, hem creat l’Equip Màgic, un format per convencions de clients on diferents mags anem sorprenent amb màgia itinerant als clients assistents a l’esdeveniment”, explica l’entrevistat.

Actualment està immers en la presentació d’espectacles de tot tipus, però n’hi ha dos de grans il·lusions dels quals n’està molt content: “Un és ‘Moments màgics’ una selecció dels millors números de màgia de la companyia i ‘Un món màgic’, espectacle de gran format on parlem de les diferents disciplines de la màgia però fent màgia teatral”, explica. A banda d’aquests espectacles, està molt orgullós del show que presentarà en el proper concurs nacional de màgia de Múrcia, certamen que reunirà els millors mags d’Espanya.

Preguntat pels records que té dels espectacles que ha fet fins ara, Oscar de la Torre reconeix que en té molts, però es queda amb els espectacles a l’hospital, que són els que més li agraden. “Sense que la gent sàpiga com em dic, simplement sóc el professor de màgia,  aconsegueixes treure un somriure i veus la màgia real a les seves cares”, afirma.

Com a vicepresident de l’Associació de Mags i Il·lusionistes de Lleida, Oscar de la Torre és la persona adient per parlar sobre la situació de la màgia a casa nostra: “La màgia a Lleida està vivint un moment molt bo, com a tot el territori nacional. Podem dir que cada vegada hi ha més gent que s’interessa per aquest món i en vol aprendre. A l’Associació actualment som 20 socis entre aficionats i professionals”, afirma. Una de les persones il·lustres que forma part d’aquesta associació és en Pere Rafart, il·lusionista, que ha estat guardonat amb diferents premis.

En quant als reptes de futur, ens diu que està posat en diversos projectes: “En aquests moments estic escrivint dos llibres, un que espero que vegui la llum a inicis de l’any que ve, i l’altre que tardarà una mica més. També estic centrat en els projectes de màgia educativa, i en la preparació del concurs nacional de màgia del 2019, on presentarem un espectacle de “Quick change”, explica el mag.

Com heu pogut comprovar, Oscar de la Torre és un mag amb una agenda apretadíssima, que ha trobat una estona per atendre’ns amablement. Nosaltres el seguirem, perquè ell és un talent innat, i un exemple per a grans i petits de que la màgia també ens pot ajudar a pensar, reflexionar i aprendre nous conceptes sobre la vida.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta