Pacients amb covid persistent reclamen atenció i recursos en una acció reivindicativa a Lleida
Pacients amb covid persistent de Lleida van denunciar dissabte, 16 de març, la seva situació de “desemparament” per part de les institucions sanitàries, laborals i socials en una acció de visibilització de la malaltia. Agrupats sota l’associació Long Covid Lleida, van fer un crit d’alerta per la manca de reconeixement mèdic, l’absència de protocols específics d’atenció i les dificultats per accedir a prestacions. A més, van reclamar la creació d’una unitat multidisciplinar al territori per garantir una atenció adequada. L’acte reivindicatiu es va dur a terme en una carpa informativa a la plaça de la Catedral de Lleida, en el marc del Dia Internacional de la Covid Persistent.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va reconèixer la covid persistent com a malaltia el 2022, però els pacients denuncien que segueixen “en terra de ningú”. En un manifest, van exposar “situacions d’indignació” pel tracte rebut per les institucions sanitàries i la seguretat social. Asseguren que les revisions per incapacitat sovint “menystenen la gravetat dels símptomes”, i que molts afectats es veuen obligats a reincorporar-se a la feina “sense estar en condicions”.
Testimonis de pacients: “Ens sentim desemparats”
L’associació Long Covid Lleida va acompanyar la jornada informativa amb activitats lúdiques per als infants i una actuació en directe. “No ens falta cap braç ni cap cama, però és com si d’un dia per l’altre et despertessis amb 40 anys més”, va afirmar el president de l’entitat, Joan Juncosa.
Un dels participants en l’acte, Carlos Gallart, va explicar el seu cas. Després de contagiar-se de covid el febrer de 2022, pateix afectació pulmonar, fatiga crònica, problemes cognitius, vertigen, acúfens, migranya crònica i un descans no reparador. Amb 44 anys, va aconseguir la incapacitat absoluta fa un any i mig, però assegura que és “l’excepció que confirma la norma”. “M’he buscat la vida per la via privada perquè la sanitat pública està saturada. Ens sentim desemparats”, va afirmar.
Un dels principals problemes, segons els pacients, és la manca d’un circuit mèdic clar. “Truquem a portes a les quals realment no sabem si hi cal anar”, va explicar Gallart. Juncosa va afegir que “els metges no saben què tens i et van passant per especialistes que et tracten de manera diferent”. Per això, el col·lectiu reclama la creació de unitats especialitzades arreu del territori. “Només n’hi ha una a Barcelona amb una llista d’espera d’un any i mig. En necessitem una a cada demarcació com a mínim”, va denunciar Juncosa.
Reivindicació d’un reconeixement oficial i més recerca
Durant la lectura del manifest, l’associació va destacar la necessitat de reconèixer la covid persistent com una malaltia amb impacte social, laboral i sanitari. També van exigir més inversió en recerca i formació per garantir una millor atenció als pacients.
Segons dades del Departament de Salut, actualment hi ha 750 persones diagnosticades amb covid persistent a la demarcació de Lleida. L’associació Long Covid Lleida es va constituir oficialment fa poc més d’un any i compta amb prop de 40 membres, tot i que ha rebut entre 200 i 300 consultes d’afectats.