Paralitzada l’ordre d’entrega de l’art de la Franja a Barbastre

REDACCIÓ
Publicat: 
09-01-2020
Actualitzat: 09-01-2020 8:53
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Paralitzada l’ordre d’entrega de l’art de la Franja a Barbastre

Les 111 obres d’art del Museu de Lleida originàries de les parròquies que es van segregar de la diòcesi de Lleida per integrar-se a la de Barbastre-Montsó no sortiran ara per ara de Catalunya. El jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Barbastre ha admès a tràmit el requeriment d’inhibició plantejat per la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, que comporta la suspensió del procediment fins a la resolució del Tribunal de Conflictes de Jurisdicció del Tribunal Suprem.

D’aquesta manera, es paralitza l’ordre d’entrega de l’art en litigi dictada per aquest mateix jutjat. El Museu de Lleida va al·legar que aquesta sentència no es podia complir, atès que segons una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no es pot disgregar aquesta col·lecció artística, independentment de la propietat, per la qual cosa el conflicte s’havia de resoldre per la via contenciosa administrativa.

El jutjat de Barbastre, en canvi, només tenia en compte la propietat en la seua sentència de desembre del 2019 i ordenava l’entrega immediata de les peces en litigi del Museu de Lleida. El jutjat número 1 de Barbastre va notificar ahir a les parts que admet a tràmit el conflicte jurisdiccional plantejat per la Generalitat en el recurs contra la sentència que el mes de desembre ordenava la devolució “immediata”. El jutjat de Barbastre paralitza ara la seua sortida i dóna deu dies per poder presentar al·legacions. Quan es resolguin, el jutge l’enviarà a l’Alt Tribunal de Conflictes, que s’haurà de pronunciar.

La Generalitat entenia que estava “legitimada” per promoure un conflicte de jurisdicció en relació amb el jutjat de Barbastre, atès que la llei citada indica que l’òrgan que ha de promoure el conflicte és aquell que indiqui el corresponent Estatut d’Autonomia i, en absència de previsió a l’Estatut, el Consell de Govern o qualsevol dels seus membres.

L’Executiu català entén que la sentència obvia les competències de la Generalitat en matèria de patrimoni cultural.

Comparteix

També t'interessarà