Parkinson, no sols tremolors

s. diego
Publicat: 
12-04-2016
Actualitzat: 12-04-2016 11:07
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Parkinson, no sols tremolors

Uns 18.000 catalans –2.000 lleidatans– pateixen Parkinson, una xifra que converteix aquest trastorn crònic, degeneratiu i invalidant en la segona malaltia neurològica més freqüent darrere de l’Alzheimer. Segons van denunciar ahir els afectats amb motiu de la celebració del Dia Mundial, es tracta d’una patologia molt estigmatitzada, la qual cosa genera problemes per a ells i per a les seues famílies.

El Parkinson es produeix com a conseqüència de la destrucció de les neurones productores de dopamina, fonamental en el control dels moviments del cos. Per això se la va considerar una malaltia purament motora caracteritzada per tremolors, lentitud, rigidesa i alteració de la marxa. Tanmateix, s’ha demostrat que presenta altres símptomes que repercuteixen en la qualitat de vida del pacient de manera molt important, com ara depressió, apatia, alteració del son, restrenyiment, disfuncions en la tensió arterial, deteriorament cognitiu, trastorns sensitius o dolor. Els primers símptomes, tal com va indicar ahir la neuròloga Amaia Gonzàlez, poden ser subtils i es presenten gradualment: dificultat per realitzar moviments, engarrotament, apatia, tremolors lleus o dificultat per aixecar-se d’una cadira. De moment, no hi ha un tractament que curi la malaltia, l’última causa de la qual es desconeix, encara que tot apunta, segons l’investigador en patologies neurodegeneratives i professor de la UOC Jaume Kulisevsky, a una combinació entre la predisposició genètica i les causes ambientals (estil de vida, exposició a determinats tòxics). La majoria dels casos es produeix a partir dels 65 anys, però aquesta patologia no és exclusiva de la gent gran. El 30% dels malalts diagnosticats és menor d’aquesta edat: el 15% té entre 45 i 65 anys i l’altre 15% en té menys de 45.

A Ponent, l’Associació Parkinson de les Terres de Lleida compta amb 50 associats i ofereix teràpia de grup, sessions de fisioteràpia, gimnàstica adaptada i musicoteràpia. Més informació a www.llediaparticipa.cat/parkinsonlleida o al telèfon 619 037 308.

Comparteix

També t'interessarà