Pas endavant per a la construcció de la nova estació d'autobusos

REDACCIÓ
28-04-2022
  • Pas endavant per a la construcció de la nova estació d'autobusos
    Peu de foto: 
    Mario Gascón (Ajuntament de Lleida)

La Comissió Informativa de polítiques de la Gestió urbanística, habitatge i transició ecològica donarà compte demà de la proposta d'aprovació provisional de la modificació puntual del Pla General per tal de fer possible ubicar la nova estació d'autobusos a l'edifici dels Docs i el seu entorn, al costat de l'estació del ferrocarril, a la plaça Ramon Berenguer IV. Aquest expedient, juntament amb l'aprovació inicial del conveni urbanístic amb els propietaris dels terrenys privats que hi ha en aquest sector, es trametrà per a la seva aprovació en un ple extraordinari que tindrà lloc la setmana vinent, han anunciat avui el paer en cap, Miquel Pueyo, i el primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius.

Pueyo ha destacat que la construcció de la nova estació d'autobusos "és una iniciativa estratègica per a la ciutat, amb perspectiva de futur i que ha de suposar, juntament amb altres projectes, com el que ahir vam visitar del Museu Morera, una transformació de la zona de la Rambla Ferran i Príncep de Viana, i que a més a més farà més fluida la connexió entre Pardinyes i el centre de la ciutat". Per aquest motiu, ha demanat "responsabilitat a tots els regidors i regidores de la Paeria per donar via lliure a aquest gran projecte de ciutat". 

L'alcalde també ha destacat que la nova estació suposarà un impuls per al transport públic, en oferir una estació amb més capacitat, connectada directament amb les noves Rodalies ferroviàries de Lleida i que permetrà rellançar els edificis històrics dels Docs i la Meta.

"Quan ens vam incorporar el 2019 ens va sorprendre una mica descobrir que els governs anteriors quan estàvem en el tram final d'aquests 50 anys de model d'estació d'autobusos que teníem no haguessin previst res per al futur. Ens hi vam posar amb la major velocitat que vam poder. És obvi els dos anys de pandèmia no ens han facilitat les coses, però som aquí perquè quedi clar que aquest és un procés en marxa i que veurem començar abans d'acabar aquest mandat", ha afegit Pueyo, qui ha agraït també la tasca dels serveis tècnics municipals.

Per la seva banda, Postius ha indicat que aquests expedients disposen de tots els informes sectorials favorables i que, per tant, no hi haurà problemes perquè la Generalitat doni el seu vistiplau a l'aprovació definitiva dels canvis. El tinent d'alcalde ha remarcat que "malgrat els auguris que van fer alguns en relació amb què aquesta proposta no tiraria endavant o tindria moltes dificultats, la situació és que demà farem aquesta comissió per l'aprovació provisional, la setmana que ve farem el ple extraordinari i a la pròxima Junta de Govern Local també aprovarem aquest conveni de gestió que ens permetrà que per fi Lleida després de 50 anys pugui disposar d'una estació a l'alçada del que ens mereixem com a segona capital del país".

"Amb aquesta modificació Lleida no només disposarà d'aquesta nova estació d'autobusos, sinó que a més a més la ciutat serà la titular de La Meta i a partir d'aquí ja estem començant a treballar què s'hi podrà desenvolupar. És una molt bona notícia per la ciutat, que fa justícia amb una situació vergonyosa de fa molts anys en relació amb l'estació d'autobusos, ja que aquesta intermodalitat tan necessària i important per la ciutat podrà ser una realitat. I parlem d'un calendari que no és de molts anys, sinó que les obres haurien d'estar enllestides al final de l'any 2024", ha declarat Postius. La inversió prevista per la Generalitat en l'obra, que sortirà a licitació pròximament, és d'uns 30 milions d'euros. 

L'operació urbanística

La modificació puntual del Pla General que es porta a la comissió de demà té com a objectiu garantir la intermodalitat del transport públic, permetent la construcció de la nova estació d'autobusos a tocar de la del ferrocarril, en lloc de fer-ho sota el pont de Príncep de Viana, on estava prevista.

La proposta contempla la modificació de la qualificació urbanística dels terrenys al voltant dels Docs i la Farinera La Meta, per ampliar-hi el sòl per a equipament comunitari, que passarà de 4.947,55 a 13.509,59 m², permetent així que s'hi pugui bastir la nova estació. A canvi, mitjançant el conveni de gestió urbanística, els propietaris privats d'aquest sector cedeixen la seva titularitat a l'Ajuntament i veuen compensats els aprofitaments urbanístics que tenien allí en un altre àmbit, a Copa d'Or, a l'avinguda del President Josep Irla, núm. 2. En aquesta zona, es preveu la construcció de 102 habitatges de renda lliure i 152 de protecció oficial.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?