Passi el que passi, és Nadal

LLEIDACOM | Noelia García
Publicat: 
23-12-2020
Actualitzat: 07-01-2021 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Passi el que passi, és Nadal
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

Si existeix al nostre calendari una data en la què es respira amor, generositat, esperança i nostàlgia, és sense dubte el Nadal. Quan som petits esperem aquestes dates per obrir regals i jugar infinites hores, quan som adults desitgem els dies de Nadal per poder reunir a la família, dónar les abraçades més sinceres i fer balanç de l’any que deixem enrere.

Aquest 2020 ha estat tacat per una pandèmia mundial, un fet inesperat que ha marcat la vida de tothom. Tot i això, les ganes de viure sense pors ens donen l’impuls per tancar els ulls durant els dies festius i gaudir del que queda d’any el millor possible.

Potser aquest any, hi ha cadires buides, no hi serem més de 6 al voltant de la taula, no s’escoltaran les històries dels padrins, ni els més petits es barallaran, no farà falta anar d’un dinar a un altre, i possiblement seran les festes més emotives dels últims anys…, però si d’una cosa estem segurs, és que valorarem més que mai les abraçades, els petons, la llibertat, els moments amb els nostres estimats, i sobretot la salut.

El Nadal que sempre ha representat els dies d’unió entre famílies i amics, aquest any ens separa. L’esperança que regna a les dates més nadalenques ens ajudarà a aconseguir la manera de mantenir-nos junts. Els desitjos de Nadal i els que demanarem el 2021 seran els més sincers i esperats.

Ens preparem per viure el Nadal més atípic i possiblement un dels més freds de les nostres vides. Hem preguntat sobre aquest tema a més de 60 persones del territori i els veïns i veïnes de Ponent ens han explicat com es presenten les festes nadalenques, amb qui les compartiran, què canviarà dels seus costums i quins són els desitjos per al 2021.

Foto Miquel de Santiago

Celebracions diferents

Si una cosa tenim clara és que els costums que acompanyen  els dies de Nadal d’aquest any, seran diferents. Les restriccions per a prevenir els contagis de Covid-19 han fet que es redueixen les trobades familiars, la manera de celebrar els dies especials i sobretot el concepte que tenim de Nadal. Ara bé, les mesures de prevenció ens permeten establir contacte entre els familiars més propers, els nostres grups bombolla, i de ben segur que és una bona oportunitat per aprofitar el temps amb pares, fills i germans despertant l’esperit nadalenc.

Els lleidatans i lleidatanes expliquen que en la majoria de casos, els sopars o dinars de Nadal els celebraran acompanyats pels familiars més propers que viuen en la mateixa casa. D’altres en canvi, prefereixen el risc i celebraran Nadal amb la família i amics al complet portant mascaretes i respectant la distància. Els més joves hi aprofitaran l’oportunitat per marxar amb la parella o els amics a hotels o cases a la muntanya, segur que molts faran festes i possiblement gaudiran com si les restriccions no hi fossin.

Però no tothom viu el Nadal de la mateixa manera, també tenim veïns de les comarques de Lleida que mai han celebrat amb gran il·lusió les festes nadalenques, per a ells aquest any no suposa grans canvis en els seus costums. Tampoc ens podem oblidar de les persones que treballen igual que la resta de dies de l’any durant les festes de Nadal, que ens expliquen que viuen les festes amb moltes ganes però bastant cansats.

Nadal

Novetats nadalenques

Voler compartir Nadal amb els nostres estimats, els brindis després dels dinars i el contacte més íntim i familiar que aquest any es perdrà en certa manera, ens impulsa a plantejar-nos noves idees per mantenir la unió típica de Nadal. Els veïns i veïnes de Ponent se les enginyaran per trencar la distància però mantenint les mesures de seguretat i gaudir tots plegats de les festes. La majoria d’ells faran ús de la reina dels últims anys i sobretot d’aquests mesos, la videotrucada. Gairebé tots els lleidatans han explicat que durant les celebracions faran servir aplicacions com ara Zoom o WhatsApp per veure als estimats en moments especials; alguns fins i tot, pensen compartir la imatge a la televisió per veure en gran les cares de tots els que hi són lluny. Hi ha casos curiosos que han explicat que la família viu molt a prop i sortiran al balcó en ocasions excepcionals com ara el moment d’obrir regals o menjar el raïm el dia 31.

Pel que fa als regals, complements típics de Nadal, aquest any la majoria d’ells han estat comprats per internet. Alguns lleidatans ens han explicat que amb l’objectiu de què cap familiar es quedi sense regal els enviaran per correu, altres han fet “amics invisibles” i enviaran fotos dels presents que han comprat. Molts també han preferit no fer regals o bé triar detalls més manuals. Per altra banda, molts veïns han decidit que aquest Nadal els regals només siguin pels més petits de la casa, mentre que alguns han pensat a fer-se regals com sempre però donar-los quan es relaxin les mesures de seguretat.

Més novetats nadalenques que han compartit els lleidatans són l’elaboració de receptes de cuina nadalenques com ara galetes o torrons (pel fet que aquest any estem més hores a casa i tenim més temps lliure), fer cagar al Tió amb pals molt més llargs, celebrar els sopars en espais oberts amb mantes i jaquetes, obrir finestres durant els dinars i afegir taules més llargues per assegurar la distància durant els àpats.

Regals Nadal

Desitjos pel 2021

Desitjar és pensar en allò que volem o demanem per poder sentir-nos més complets. Quan desitgem sentim una esperança que es fa creure que tot és possible, sentim il·lusió per imaginar-nos com seria la nostra vida si el nostre desig es fes realitat. Desitgem en moments feliços, i en Nadal ho fem encara amb més constància. Hi ha persones que escriuen els desitjos als arbres, d’altres que els cremen a les mitjanit, però segur que tots en algun moment pensem en allò que volem per l’any que arriba.

Si existeix al món un desig més compartit per tothom, és la salut per un mateix i pels seus. Per aquest Nadal, els veïns de Ponent han coincidit en els seus desitjos prioritzant la salut i la normalitat. Acabar amb la Covid19, que ningú més hagi de patir sol, o morir sense acomiadar-se dels seus estimats han estat els desitjos més demanats.

2020 ha estat un any que ens ha ensenyat a valorar petites coses que sens escapen de les mans com la salut, la companyia dels nostres estimats i detalls com ara abraçades o petons. Molt lluny ha quedat la tranquil·litat de poder viure sense por, compartir i moure’s lliurement..., per aquesta raó un altre dels desitjos més demanats és poder tornar a la normalitat, i que el 2021 ens porti la pau que el 2020 ens va robar.

La solidaritat, la pau al món, vèncer malalties com el càncer i mantenir la família al nostre costat són també els desitjos que han volgut demanar els lleidatans per aquest Nadal.

 

Sigui com sigui, Nadal ha arribat un any més a les nostres cases, amb més o menys família, amb noves idees i noves maneres, però segur que amb més esperança i ganes de poder gaudir d’uns dies especials en els quals la felicitat de retrobar-nos es fa oblidar les calamitats del 2020.


Amb la col·laboració especial de Lourdes Farré 

Comparteix

També t'interessarà