Pepe Carvalho visita el Segre de Negre

J.B.
02-06-2019
  • Pepe Carvalho visita el Segre de Negre
  • Pepe Carvalho visita el Segre de Negre
  • Pepe Carvalho visita el Segre de Negre
  • Pepe Carvalho visita el Segre de Negre

Si hi ha un personatge de capçalera en la literatura policíaca espanyola aquest es diu Pepe Carvalho, el popular detectiu creat a començaments dels anys setanta per Manuel Vázquez Montalbán i que va desaparèixer el 2004 poc més tard de morir l’escriptor, després de més d’una quarantena d’aventures, a més de cine i televisió. Carvalho va ser un dels protagonistes de la jornada central ahir del festival de novel·la negra i criminal de Lleida El Segre de Negre. El detectiu va arribar al pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la mà de l’escriptor barceloní Carlos Zanón, que el gener passat va ressuscitar Carvalho a Problemas de identidad. Zanón es va sotmetre a l’interrogatori policiacoliterari de l’escriptora Anna Maria Villalonga (comissària del festival Tiana Negra) i el públic va poder descobrir les raons per què va acceptar el repte de tornar a la vida el personatge de Montalbán.

Zanón va explicar que “mai havia escrit novel·la policíaca i, quan m’ho van proposar, vaig acabar acceptant per nostàlgia, recordant les novel·les de Carvalho que em deixaven a l’institut, i també per una altra raó més mesquina: vaig pensar que si no m’atrevia i ho acabava escrivint un altre autor, em sentiria fatal”. Això sí, Zanón va avisar que “la novel·la no és una continuació de Montalbán, és una història nova meua”. Zanón va ser només un dels protagonistes d’El Segre de Negre, que va comptar al llarg de la jornada amb la presentació de diverses novetats a càrrec d’autors com David Marín (Purgatori), Pau Juvillà (Primàries de sang, coescrit amb Marín) o el director executiu de SEGRE, Juan Cal (Operación Bucéfalo), entre d’altres.

Juan Ferrer, crític de cine de SEGRE i director de la Mostra, va participar en una taula redona sobre un clàssic del gènere negre francès a la gran pantalla: Jean-Pierre Melville. I l’escriptor i enigmista Màrius Serra va presentar la taula redona que va posar el colofó a la quarta edició del festival, amb els escriptors Lluís-Anton Baulenas i Margarida Aritzeta, que van debatre sobre les fonts d’inspiració en la creació literària.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta