Perquè la salut no només val desitjar-la

REDACCIÓ | Noelia García
21-12-2020
  • Perquè la salut no només val desitjar-la

Les festes de Nadal suposen saltar-nos les rutines saludables del nostre dia a dia i tenir més excessos del compte. Malgrat les condicions d'aquest Nadal atípic els grans dinars, l'augment en la ingesta de dolços, les copes de cava o vi seguiran present en la mesura del possible. Aquest any sabem que el més important és la salut, i com no és suficient desitjar-la, cal cuidar-nos tot l'any, i especialment en les diades nadalenques.

Des de Lleidacom amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat us oferim una sèrie de consells i recomanacions que us ajudaran a viure unes festes saludables sense deixar de costat les tradicions de Nadal.

El bon menjar també pot ser saludable

Tradicionalment les trobades nadalenques s'associen amb bon menjar, les taules plenes d'aliments i els dinars que s'allarguen hores.

A l'hora de triar el menú, és bona idea pensar en els aliments de la temporada i productes locals i combinar els plats més pesats amb d'altres més suaus i lleugers. L'aperitiu és l'inici d'un àpat, no un àpat en si mateix i, per tant, ha de ser un petit tast. Com a postres, és bona opció afegir aliments que ajuden a la digestió com ara fruites, infusions...

Un consell per a l'hora de seure a taula, és servir racions petites per evitar que els convidats se sentin obligats a menjar més per compromís.

Veus el que beus?

Les begudes alcohòliques són complements en la majoria de les celebracions nadalenques. En cas que en consumir-ho, que sigui amb moderació. Solen ser ben tolerades d'una a dues copes de vi o cava en els àpats, si s'hi està acostumat. 

Per evitar beure en excés, és aconsellable alternar el consum de begudes no alcohòliques, menjar, fer petits glops, i escollir preferentment begudes de baixa graduació. També és aconsellable no barrejar els diferents tipus de begudes alcohòliques perquè poden provocar indigestions greus.

I la salut emocional, què?

Per a moltes persones les festes de Nadal són motiu d'alegria, però també n'hi ha que viuen aquests dies amb tristor, ja sigui per l'enyorança d'un ésser estimat que ja no hi és, per soledat o per alguna experiència negativa viscuda al llarg de l'any. 

Aquest any, s'hi suma la dificultat per viure les festes de Nadal amb la família i amics, la manca de trobar-nos amb els que hi són lluny, les abraçades i els petons. Possiblement aquest any la taula no sigui tan llarga com altres anys, i per desgràcia algunes cadires s'han quedat buides per aquells estimats que aquest Nadal ens fan d'estrella.

Durant aquesta època, pot semblar que les absències es fan més evidents i els problemes i les angoixes, més grans. En la mesura del possible, hem d'intentar fer-nos companyia tot i des de la distància i mantenir-nos ocupats per no sentir soledat i enyorança.

Cal tenir en compte que gaudir d'una bona salut emocional és bàsic per assolir un bon estat de salut general.


 Departament de Salut de la Generalitat

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta