Pla pioner perquè els serveis socials ajudin els CAP en el seguiment de malalts crònics

c. ibars
Publicat: 
25-06-2015
Actualitzat: 25-06-2015 12:15
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Pla pioner perquè els serveis socials ajudin els CAP en el seguiment de malalts crònics

Les àrees bàsiques de Salut de Balàfia i Cappont estan participant en un pla pilot pioner a Catalunya que té per objectiu implicar més els professionals dels serveis socials en el seguiment d'alguns pacients. Es tracta d'un programa de tractament transversal del malalt entre professionals sanitaris i socials, coordinat per la infermera Montserrat Farran i la treballadora social de l'ajuntament Estefania Revés. La primera fase del projecte va consistir a desenvolupar un test perquè els treballadors socials puguin detectar els pacients susceptibles de ser atesos en el programa. Posteriorment, es van establir protocols i estratègies d'actuació conjuntes per a cada cas i per poder fer un seguiment transversal als malalts. "Catalunya té una població cada vegada més envellida i les estratègies sanitàries han d'anar dirigides a aquest sector de la població. Hem d'entendre que cada vegada més les necessitats sanitàries i socials no poden separar-se", va afirmar Montserrat Farran.

Fins ara, un total de 65 persones han participat en el pla pilot i se'ls està fent un seguiment. Els pacients susceptibles de ser atesos per aquest programa són malalts crònics amb patologies avançades i necessitat de suport social, pacients crònics complexos, persones grans amb alguna discapacitat o indicis de maltractament i també altes hospitalàries que es donen a persones en situació de vulnerabilitat social. Per escollir els que finalment formarien part del pla se'ls va passar un test que avalua aspectes com el grau de dependència del pacient, la seua edat, si compleix un seguiment sanitari i si té càrregues familiars, entre d'altres. "Vam haver de posar en comú el vocabulari de cada professió i establir la cartera de recursos de què disposem", va explicar Farran, que va afegir que "ara s'està treballant per sincronitzar els sistemes informàtics dels treballadors socials de l'ajuntament amb els historials mèdics dels pacients, de manera que tots tinguem accés a la informació".

Un total de sis treballadors socials (quatre de l'ajuntament i dos de Salut) i tres infermeres han participat en el pla pilot que es troba actualment en una fase molt avançada, ja que només queda validar el test per escollir els pacients i acabar de definir el circuit d'actuació i els recursos a utilitzar en cada situació perquè es pugui posar en marxa a la resta d'àrees bàsiques de Catalunya.

sistemes informàtics

Se sincronitzaran els de Paeria i Salut perquè tots tinguin accés a la informació del pacient

Comparteix

També t'interessarà