Pobles alerten els seus veïns de falsos metges pel coronavirus

A.G.B.
Publicat: 
19-03-2020
Actualitzat: 19-03-2020 11:24
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Pobles alerten els seus veïns de falsos metges pel coronavirus

Diversos ajuntaments lleidatans han començat a alertar els seus veïns, ja sigui a través de megafonia, ebandos o per les xarxes socials, de la possible presència de falsos metges que es desplacen als habitatges, especialment on hi ha gent gran, per cometre una estafa aprofitant l’estat d’alarma pel coronavirus. Un cas d’aquestes característiques es va produir el cap de setmana passat a Alpicat. L’alcalde, Joan Gilart, va explicar ahir que “ens va trucar una veïna perquè havia acudit un home al seu domicili dient-li que era metge però que l’havien fet fora. Agents municipals es van desplaçar fins a la zona i van recórrer diversos carrers però no van trobar ningú”.

Per la seua part, Jaume Sanuy, primer edil d’Albatàrrec, va assegurar que “volem evitar que estafin els nostres veïns, especialment la gent gran, que són els més vulnerables.” Els Mossos d’Esquadra, que fins al moment no han rebut cap denúncia a Lleida, demanen d’extremar la precaució. Expliquen que els estafadors “intenten accedir al domicili vestits amb bata blanca, poden cobrar per la falsa assistència o aprofiten per robar i busquen la gent gran com a víctimes”. La policia catalana va detectar diversos casos la setmana passada a les comarques de Barcelona.

L’objectiu dels estafadors, que busquen gent gran, és cobrar per la falsa assistència o robar

Per la seua part, el consell comarcal del Segrià va explicar ahir que s’ha detectat un intent de frau similar en alguns municipis i que consisteix en falses revisions d’aparells de teleassistència a domicili. L’àrea de Serveis Socials de l’ens comarcal i Aspid adverteixen la població –especialment la gent gran, que són els principals usuaris del servei– que durant el període de confinament a causa de la crisi del coronavirus els tècnics “no fan revisions ni comprovacions” del funcionament dels aparells. L’única tasca que fan aquests dies són “instal·lacions d’urgència”. Recomanen no fer cas dels falsos tècnics que truquen o passen per les cases ni pagar cap tipus de servei que se’ls demani.

Les denúncies per estafes es van disparar l’any passat a Lleida

Les denúncies per estafes s’han disparat en els últims anys a Lleida. El 2019 es van registrar uns 3.000 casos a les comarques de Ponent i les investigacions per fraus s’han multiplicat per set en els últims vuit anys. A més, val a destacar que nou de cada deu casos es cometen a través d’internet i ja suposen el 20 per cent dels delictes contra el patrimoni.

Un dels col·lectius més vulnerables són la gent gran, que poden ser estafats per delinqüents amb falsos serveis i subministraments. Les causes judicials per estafes també han experimentat un increment en els últims anys en els tribunals lleidatans. Segons la Memòria de la Fiscalia, el 2018 es van instruir un total de 624 diligències prèvies per aquest tipus de delicte, un 30% més que en tot l’any anterior.

Comparteix

També t'interessarà