Ponent recorda la barbàrie nazi

M. CABELLO
21-04-2019
  • Ponent recorda la barbàrie nazi
  • Ponent recorda la barbàrie nazi

L’artista alemany Gunter Demnig va viatjar ahir a Ponent per col·locar dos de les seues famoses pedres Stolpersteine a Lleida i Albatàrrec. Prop d’una trentena de persones es van congregar a primera hora de la tarda a l’altura del número 1 del carrer Joan Baiget de la capital del Segrià per retre un homenatge homenatge al mestre republicà Miquel Sol Torres (1897-1945), el primer dels onze lleidatans represaliats pel nazisme que la Paeria recordarà en les properes setmanes amb aquestes pedres de la memòria. “Hem de recordar l’horror que van viure els deportats i el seu compromís antifeixista per aconseguir un món lliure en el qual no es torni a repetir aquesta tragèdia”, van explicar durant la col·locació de la llamborda el representant del Comitè Internacional de Mauthausen, Josep San Martín, i el portaveu del Centre Excursionista de Lleida, Joan Ramon Segura, al mateix temps que van destacar que “la recuperació de la memòria històrica és una inversió de futur perquè els joves defensin els valors i els principis que els nostres avantpassats van veure trepitjats”.

En aquesta línia es van expressar també Álex i Judit Montoro, dos alumnes de l’institut Guindàvols que a començaments del mes que ve participaran en el projecte Buchenwald-Mauthausen al costat d’altres escoles com La Caparrella, Lladonosa, Torre Vicens de Lleida i Almenar.

Ara més que mai hem de recordar la barbàrie del nazisme per evitar que idees totalitàries tornin a oprimir els nostres drets”, van explicar Álex i Judit, que van recordar la trajectòria de Miquel Sol a través de les paraules de la seua filla, Margarita Sol Villa. En una carta escrita des de França, Margarita va agrair “el treball de les institucions per recordar el meu pare” i va explicar que “els meus pares sabien que estaven sentenciats a mort a l’exili i no volien que aquest fos el meu destí, per la qual cosa em van enviar de tornada a Barcelona”. A Albatàrrec, desenes de persones van recordar a la plaça Ramon Felip Carmelo Carrera Botines (1916-1941), un veí republicà que va haver d’exiliar-se a França, on va ser capturat pels nazis i va ser traslladat als camps de Mauthausen i Gusen pels nazis. En els dos actes, va participar la directora de Memòria Democràtica, Gemma Domènec.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que en els últims anys s'han incrementat la intolerància en la nostra societat?