Preocupació entre els municipis lleidatans propers a la Franja per l'aparició de brots de coronavirus

ACN
Publicat: 
23-06-2020
Actualitzat: 23-06-2020 12:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Preocupació entre els municipis lleidatans propers a la Franja per l'aparició de brots de coronavirus
    Peu de foto: 
    Arxiu Miquel de Santiago
  • Preocupació entre els municipis lleidatans propers a la Franja per l'aparició de brots de coronavirus
    Peu de foto: 
    Arxiu Miquel de Santiago

Alcaldes de municipis lleidatans propers a la Franja de Ponent han expressat la seva "preocupació" pel retrocés a la fase 2 de la desescalada de tres comarques d'Osca, dues d'elles de la Franja (la Llitera i el Baix Cinca), després de detectar-s'hi brots locals de coronavirus. Descarten sol·licitar restriccions de mobilitat entre territoris però reclamen a les administracions que s'actuï ràpidament en cas que es detecti algun possible contagi, intentant identificar-ne l'origen i amb tests a tots els que hi hagin estat en contacte. Alhora, els alcaldes fan una crida a "no abaixar la guàrdia" i seguir les indicacions de les autoritats sanitàries com són la desinfecció de mans, l'ús de mascareta i respectar la distància de seguretat.

L'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, ha reconegut estar preocupada però, en el seu cas, ha dit, "tant com ho estic des del primer dia". Pujol demana que no s'abaixi la guàrdia fins que no s'acabi la campanya de la fruita i insisteix a demanar responsabilitat individual. "Les mesures de prevenció i la precaució les ha de fer cadascú", ha dit, com ara portar mascareta, respectar distància de seguretat i mantenir una bona higiene. L'alcaldessa d'Aitona ha descartat adoptar cap mesura especial arran del brot de la Franja i ha dit que "continuaran com fins ara".

També ha expressat la seva preocupació l'alcalde de la Granja d'Escarp, Manel Solé, després dels brots de coronavirus detectats a la Franja. Solé considera que el moviment de persones ha de continuar permetent-se en plena campanya de la fruita, tenint en compte les necessitats de personal que tenen les empreses del territori. Tot i això, ha reiterat la necessitat de prendre mesures com són la neteja de mans, l'ús de mascareta i mantenir la distància de seguretat.

A més, l'alcalde de la Granja d'Escarp demana que, en cas de detectar un possible contagi, s'actuï "amb diligència", efectuant "el màxim de testos possibles per intentar identificar l'origen del focus, buscar la traçabilitat del contagi i aïllar-lo".

Per la seva banda, l'alcalde d'Almacelles, Josep Ibarz, parla de "sorpresa" i també de "preocupació" per retrocés de tres comarques d'Osca a la fase 2 i ha acusat les administracions d'haver "badat una mica" en el sentit que no s'efectuïn més proves de detecció pel moviment de persones que es produeixen entre Lleida i la Franja de Ponent amb la campanya de la fruita. També demana un major control en els moviments entre ambdós territoris, tant per part de les autoritats aragonès com catalanes. Ibarz considera que tot això genera "inquietud" perquè "sembla que ningú estigui vigilant suficientment", ha indicat.

L'alcalde d'Almacelles recorda que des d'aquest dilluns s'haurien d'haver pogut retrobar després de mesos moltes famílies que viuen en municipis lleidatans i en altres propers sota administració aragonesa i tampoc ho han pogut fer pel retrocés de tres comarques d'Osca a la fase 2. En aquest sentit, emplaça a la ciutadania a seguir les indicacions de les autoritats sanitàries per evitar contagis.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, reconeix també estar preocupat perquè els rebrots s'han donat en zones molt pròximes a la comarca del Segrià. Tot i això, ha dit, confia en la responsabilitat de cada persona i en el fet que es tracta de casos molt concrets i localitzats. "Si es segueixen les mesures, no ha de perquè passar res", declara. Masot es mostra convençut que, de la mateixa manera que la majoria de persones han respectat les normes aquests tres mesos, seguiran sent responsables ara també. Tot i això, ha afegit, "cal estar alerta i tenir precaució".

Comparteix

També t'interessarà