Presenten un nou vi ancestral procedent del Prepirineu

REDACCIÓ
Publicat: 
16-07-2022
Actualitzat: 16-07-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Presenten un nou vi ancestral procedent del Prepirineu
    Peu de foto: 
    Finca de Sant Miquel de Tremp, al Prepirineu,

La Família Torres presenta Pirene 2020, el nou exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals, que va iniciar el celler familiar fa prop de quaranta anys per preservar el patrimoni vitícola de Catalunya i amb el qual avui pot adaptar-se al canvi climàtic. És unvi experimental de producció molt limitada, elaborat íntegrament amb la varietat negra del mateix nom procedent de la finca de Sant Miquel de Tremp, al Prepirineu, i destinat a l'alta restauració.

Pirene és una de les moltes varietats de raïm desconegudes que existien a Catalunya abans de l'arribada de la fil·loxera, la plaga que va causar estralls a les vinyes europees i va provocar la desaparició de moltes d’aquestes varietats, tot i que algunes van aconseguir sobreviure. Família Torres ha localitzat, des dels anys vuitanta, més de 50 varietats perdudes i dedicat ingents recursos per recuperar-les, centrant l’atenció en aquelles que mostren més potencial enològic i capacitat per adaptar-se a les altes temperatures i la sequera a conseqüència de l'escalfament global.   

Han calgut molts anys de recerca, assajos de camp i microvinificacions per determinar que el lloc on millor s'expressa la pirene és a les vinyes de muntanya. I d’aquí precisament li ve el nom. Família Torres la va plantar a la seva finca més alta, la que està situada a Tremp, a la comarca del Pallars Jussà (Lleida), a una altitud mitjana de 950 metres sobre el nivell de la mar. La pirene aquí madura lentament, sense presses, fins a arribar al seu punt òptim de maduració a mitjans d’octubre, i és la varietat que acostuma a tancar la campanya de verema de les finques de Família Torres a Catalunya.

Pirene 2020 és el primer vi que procedeix íntegrament de la vinya de Sant Miquel de Tremp, propietat de la Família Torres des de finals dels anys noranta. El vi es vinifica al celler Purgatori, a Costers del Segre, gestionat per l'enòleg David Barriche, en un procés delicat per preservar l'essència de la varietat i enaltir la seva elegància i intensitat aromàtica. 2020 va ser un any plujós durant el primer semestre però amb temperatures caloroses al final d'estiu que van permetre arribar a una excel·lent maduració.

Aquesta és la primera anyada comercial d'aquest vi a l’Estat espanyol i se n’han  elaborat únicament 1.241 ampolles. Es destinarà principalment a quatre països –Espanya, Bèlgica, Estats Units i Canadà–, amb l'aval de la crítica internacional. Eric Asimov, crític de vins del New York Times, el va considerar un dels dotze millors vins que havia tastat el 2019 i va lloar el potencial enològic de la varietat.

Per a Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres, aquest és un vi que sorprèn per la seva elegància, intensitat aromàtica i frescor. “la pirene és una varietat resistent i adaptada al canvi climàtic i, a més, reuneix tots els aspectes per a convertir-se en un gran vi a nivell organolèptic. Sens dubte serà una de les varietats que potenciarem a partir d'ara”.

EL projecte de recuperació de varietats ancestrals el va posar en marxa Miguel A. Torres a mitjan anys vuitanta amb la voluntat de contribuir a recuperar el patrimoni vitícola de Catalunya. Davant el repte que plantejava el canvi climàtic, els seus fills Miquel i Mireia torres, al capdavant de l’àrea d’Innovació i coneixement de Família Torres, van decidir donar un nou impuls al projecte i focalitzar-se sobretot en aquelles varietats que, a més d’un gran potencial enològic, fossin més resistents a les altes temperatures i a la sequera, amb la intenció de crear nous vins de marcada acidesa.

Pirene és el quart vi de Família Torres elaborat amb varietats ancestrals recuperades i el segon monovarietal. Els seus predecessors són Grans Muralles (DO Conca de Barberà), que integra en el cupatge de varietats autòctones la garró i la querol, les dues primeres varietats recuperades pel celler; Clos Ancestral (DO Penedès), elaborat amb l'ancestral moneu procedent del Castell de la Bleda, juntament amb ull de llebre i garnatxa, i Forcada (DO Penedès), elaborat al 100% amb la varietat blanca ancestral que dona nom al vi.

Comparteix

També t'interessarà