Primera intervenció a Lleida d'extirpació de tumor cerebral maligne amb exoscòpia

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
15-10-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Primera intervenció a Lleida d'extirpació de tumor cerebral maligne amb exoscòpia
    Peu de foto: 
    Cirurgia assistida per exoscòpia per extirpar un tumor cerebral maligne ©ICS

El Servei de Neurocirurgia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) ha assolit un nou èxit mèdic amb la realització, per primera vegada a Lleida, d'una cirurgia cerebral assistida per exoscòpia per extirpar un tumor cerebral maligne. La intervenció, que ha permès operar amb la màxima precisió un cas d’alta complexitat, va resultar exitosa, i la pacient va rebre l'alta la setmana passada, set dies després de la cirurgia, completament recuperada i sense seqüeles.

L'equip de neurocirurgia, dirigit pels doctors Milton Martínez Madrigal i Víctor Martínez Alcañiz, també va aplicar la tècnica de resecció guiada per fluorescència amb 5-ALA. Aquest avançat mètode utilitza una substància fluorescent que delimita amb precisió les fronteres entre el tumor i el teixit sa del cervell, permetent una  extirpació més precisa del tumor i reduint les complicacions postoperatòries. Segons els cirurgians, l’exoscopi proporciona una "visió detallada en tres dimensions", oferint als professionals imatges d’alta qualitat tant en vista microscòpica com a mida real.

Cirurgia assistida per exoscòpia per extirpar un tumor cerebral maligne ©ICS

Una de les grans innovacions que aporta l’exoscopi és la possibilitat d’operar sense microscopi, permetent als cirurgians treballar amb el cap aixecat i seguir la intervenció a través d’una pantalla tridimensional. Aquest sistema proporciona una visió més clara de la zona operada, millorant la precisió quirúrgica i la profunditat de camp. A més, facilita la docència de tècniques quirúrgiques, un aspecte clau per a un hospital de referència com l’Arnau de Vilanova.

El Servei de Neurocirurgia de l'HUAV, que treballa conjuntament amb l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, atén anualment 3.000 pacients, dels quals uns 300 requereixen intervencions quirúrgiques. Amb aquesta nova tecnologia, l’hospital es consolida com un centre capdavanter en innovació i docència en el camp de la neurocirurgia.

Comparteix

També t'interessarà