'Primera lliçó', nova col·lecció de la Càtedra Màrius Torres de la UdL

REDACCIÓ
Publicat: 
07-07-2023
Actualitzat: 07-07-2023 14:30
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 'Primera lliçó', nova col·lecció de la Càtedra Màrius Torres de la UdL
    Peu de foto: 
    Els dos primers volums de la col·lecció. FOTO: UdL

'Primera lliçó' és el títol d'una nova col·lecció de llibres de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida (UdL) dedicada a la literatura catalana. Coeditada amb Publicacions de l'Abadia de Montserrat en volums de petit format i extensió i amb un preu econòmic (12€), pretén esdevenir una biblioteca amb els coneixements bàsics indispensables que ha de tenir l’alumnat dels graus humanístics, especialment de filologia catalana, així com qualsevol persona interessada en la literatura en general.

"Encetar una col·lecció de literatura catalana no deixa de ser una novetat, sobretot en els temps que corren", afirma Joan Ramon Veny, director de la Càtedra i membre del comitè editorial de Primera lliçó que afegeix que hi volen oferir "visions sumàries de les matèries relacionades amb la literatura catalana que serveixin d'introducció per als lectors, defugint els típics manuals, però amb una voluntat didàctica i entenedora".

La col·lecció es distribueix en quatre sèries: disciplines (mètrica, retòrica, ecdòtica, etc.); gèneres, des del punt de vista teòric (poesia, novel·la, teatre, etc.) i pràctic (com es llegeix un poema, un conte, una novel·la, etc.); moviments i tendències (renaixement, romanticisme, modernisme, etc.), no tant des de l’enfocament historicista com d’explicació de les seues línies estètiques; i autors, defugint la simple enumeració i exposició del contingut de les obres i amb l’explicació de la seua poètica dins la pròpia trajectòria literària.

Primera lliçó sobre literatura i Primera lliçó sobre Àngel Guimerà, dels filòlegs Pere Ballart i Ramon Bacardit, respectivament, són els dos primers títols publicats. Al setembre, els seguiran Primera lliçó sobre l’assaig, de Gonçal López-Pampló, i Primera lliçó sobre el teatre, de Ramon X. Rosselló.

Amb la previsió de publicar tres o quatre volums anuals, ja s'estan preparant les primeres lliçons sobre la novel·la, el romanticisme, mètrica, crítica textual, com llegir un poema, els trobadors, Vicent Andrés Estellés, Francesc Vicent Garcia i Joanot Martorell.

Aquesta col·lecció, amb el suport de Prefabricats Pujol, la Diputació de Lleida i el Consell Social de la UdL, compta amb un comitè editorial d'experts d'universitats catalanes, valencianes i de les Illes Balears, i cada volum és avaluat per dos especialistes externs.

Comparteix

També t'interessarà