⏯️ Primeres visites a l'església de Penelles, decorada per Berni Puig

REDACCIÓ
Publicat: 
03-08-2020
Actualitzat: 03-08-2020 9:56
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Primeres visites a l'església de Penelles, decorada per Berni Puig
  • ⏯️ Primeres visites a l'església de Penelles, decorada per Berni Puig
  • ⏯️ Primeres visites a l'església de Penelles, decorada per Berni Puig
  • ⏯️ Primeres visites a l'església de Penelles, decorada per Berni Puig
  • ⏯️ Primeres visites a l'església de Penelles, decorada per Berni Puig

L'església de Penelles acull aquest diumenge els primers visitants, un cop restaurada. L'artista visual contemporani Berni Puig ha pintat un mural únic de gran format a l'interior que homenatja el territori agrícola. Cada paret de l'església intervinguda correspon a un fragment del municipi i es poden identificar els límits dels diferents camps de conreu, el canal i les seves petites edificacions. Aquesta intervenció dona el tret de sortida al Festival Gargar, posposat al maig. En comptes de concentrar les activitats en un cap de setmana, el festival es reinventa i durant tot l'agost, diversos artistes pintaran façanes dels edificis i hi haurà exposicions i sis concerts davant de tres establiments del poble, afectats per la covid-19.

El projecte, coordinat per l'Ajuntament i el festival Gargar, s'ha finançat amb una subvenció pública destinada a la rehabilitació de l'església i amb aportacions econòmiques dels veïns. L'obra resultant és un mosaic de colors únic i original que explica com els i les habitants i veïnes de Penelles han intervingut a la zona al llarg dels anys.

L'acte inaugural se celebrarà durant el mes d'agost en el marc del Festival Gargar. Durant l'acte, sonarà en directe la música de Bru Ferri i Valentina Risi, artistes com Berni, de Konvent, i es recitarà un text inèdit del poeta i escriptor Martí Sales.

L'alcalde de Penelles, Eloi Bergós, ha explicat que el Gar Gar s'anirà celebrant durant tot l'agost seguint estrictament les mesures de seguretat. Precisament per evitar aglomeracions, s'ha canviat el format i els 6 concerts s'han distribuït en tres caps de setmana, en comptes de concentrar-los tots en un, creant el festival Mur Fònic. A més, durant tot el mes d'agost 10 artistes pintaran les parets del poble sense coincidir entre ells. L'objectiu és que la gent vingui "de manera esponjada".

Un dels artistes, Slim Safont, estava aquest diumenge pintant la façana de l'oficina de turisme del poble: una noia asseguda en una taula, sola. Safont ha explicat que es tracta d'una escena que transmet la sensació que la gent enguany no hi és, que hi ha menys turistes que altres anys, a causa de la covid-19. "La noia espera a veure si hi torna la multitud, amb taules i objectes, com si la presència de les persones hi fos", explica l'artista.

Un mural de gran format, dins l'església

El mural de gran format pintat dins l'església dona el tret de sortida al festival Gar Gar. És una de les primeres esglésies catalanes en ús intervingudes per un artista contemporani, la qual cosa obre les portes a la ressignificació de l'art en espais de culte. "És una "reinterpretació pictòrica del mapa de Penelles", tal com explica el seu autor Berni Puig, que forma part de l'equip del Centre Cultural i Artístic Konvent de Cal Rosal (Berguedà), un espai creatiu que dóna vida al patrimoni industrial en desús i acull artistes i projectes de tot el món. "És abstracte però els veïns poden identificar els indrets a les parets", explica Puig. A la pica baptismal, per exemple, hi ha pintat el canal de la sèquia que va donar aigua per regar tots els conreus. Puig reconeix que ha estat un "repte" fer un projecte mural dins d'una arquitectura amb una imatgeria "molt estricta" i fer que pugui conviure un art clàssic amb un de contemporani.

Una dotzena de visitants, la majoria provinents de Lleida, han estat els primers en poder visitar l'interior de l'església amb el mural ja acabat. Luciano Liébana, per exemple, ha reconegut que al començament li ha "xocat" però que li ha semblat "molt bonic". És de Lleida i ha vingut a Penelles amb la seva dona i una parella d'amics. L'altre home, Jaume Carrera, ha destacat que el mural "queda molt bé" i considera que ho haurien de fer més esglésies. "Les esglésies serien més divertides i hi aniria més gent", ha dit. També de Lleida han arribat a Penelles Conxita Rossell i Norbert Aznar, que han coincidit amb Carrera. "Ens ha agradat molt. Fa conjunt amb l'entorn del poble", expliquen, i els han agradat molt els colors. "Perquè ha de ser fosca i trista una església? No té res a veure amb la religió que estigui guarnit", han dit.

Comparteix

També t'interessarà