Professionals de la salut del Pirineu es formen per implantar la Guia de prevenció del consum d'alcohol en menors

REDACCIÓ
Publicat: 
30-01-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Professionals de la salut del Pirineu es formen per implantar la Guia de prevenció del consum d'alcohol en menors
    Peu de foto: 
    Salut. Lleida, Alt Pirineu i Aran

Gairebé vuitanta professionals de la salut del Pirineu han participat, entre desembre i gener, en tres sessions de formació d’un pla pilot que ha de servir per implantar la Guia de prevenció i abordatge de consum d’alcohol en l’edat pediàtrica, adolescència i famílies. Els objectius principals de la formació són aprofundir i millorar les estratègies d’atenció als problemes relacionats amb l’alcohol en menors d’edat, que els professionals adquireixin habilitats per a la seva prevenció i detecció precoç, així com per intervenir-hi de forma breu i poder-ne fer seguiment i identificar els recursos existents i circuits de derivació al territori en els casos de risc.

Amb la implementació d’aquest pla pilot, el Pirineu es convertirà a partir del mes de febrer en la regió pionera a Catalunya. Posteriorment, si els resultats són positius, està previst que aquesta experiència s’extrapoli a la resta de regions sanitàries. Aquesta experiència està prioritzada dins del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals 2019-2023 i també dins del Pla de salut de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran 2021-2025.

La primera edició del curs, adreçat a pediatres, professionals d’atenció primària, urgències hospitalàries i serveis d’emergències mèdiques que atenguin joves menors d’edat, va tenir lloc el 2 de desembre a la Pobla de Segur, amb 35 assistents de les ABS la Pobla de Segur, Tremp i Pallars Sobirà. La segona, el 13 de desembre a la Seu d’Urgell, on hi van participar 24 professionals de les ABS Alt Urgell Sud i Cerdanya, a més de la Seu d’Urgell. Finalment, la tercera i darrera, el passat divendres 27 de gener, amb 20 participants, en una sessió online de les ABS Aran i Alta Ribagorça.

Aquesta formació ha estat dissenyada per un grup de treball multidisciplinari de professionals de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran. 

Implementar la Guia de prevenció i abordatge de consum d’alcohol en l’edat pediàtrica, adolescència i famílies ha de permetre la identificació precoç i la intervenció breu de persones en risc en serveis d’urgències hospitalàries (SUH), servei d’emergències mèdiques (SEM) i pediatria. L’estudi té dos grans blocs: la prevenció en el context de les revisions rutinàries pediàtriques o visites de joves de 15 a 17 anys al seu equip d’atenció primària i la prevenció de reincidència d’intoxicacions etíliques a partir de la intervenció per part dels equips d’urgències. 

La Guia ha estat elaborada per un grup de treball liderat per la Subdirecció General d’Addicions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis víriques, en el qual també participen professionals d’atenció primària, hospitals, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), SEM (061), la subdirecció regional de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran i el CatSalut. Aquest pla es va començar a treballar abans de la pandèmia i es va presentar el passat de novembre en una jornada a la Val d’Aran sobre addicions en joves. En aquest context  es va destacar que l’alcohol és responsabilitat de tothom i que és important involucrar les famílies en la prevenció de les conductes de risc, així com establir mecanismes per facilitar la tasca assistencial com ara la coordinació i identificació dels circuits de derivació, les eines de cribratge i intervenció i el registre a la història clínica.

Comparteix

També t'interessarà