Projecte Home paralitza el seu segon centre a Lleida per la falta de recursos

l. garca
Publicat: 
20-12-2016
Actualitzat: 20-12-2016 13:20
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Projecte Home paralitza el seu segon centre a Lleida per la falta de recursos

Projecte Home ha atès aquest any un 20% més de persones amb problemes d’addicció, una atenció que ha de fer amb els mateixos recursos econòmics i que provoca que l’entitat hagi decidit paralitzar l’obertura d’un segon centre a Lleida, per complementar el de Tremp, en marxa des de l’octubre del 2014. A falta de tancar l’exercici, el servei d’atenció de què disposa Projecte Home a la capital del Jussà ha atès seixanta persones amb una mitjana diària de nou usuaris en tractament. Aquests usuaris reben ajuda a l’àrea de Tremp, el problema és quan necessiten una teràpia més intensiva, per la qual cosa han de ser traslladats a un centre comunitari de Montcada i Reixac, a Barcelona. Projecte Home disposa de quatre centres a la ciutat de Barcelona, Montgat, Montcada i Reixac, Tarragona, Tortosa i el de Tremp. Tal com va confirmar ahir el director de l’organització a Catalunya, Oriol Esculies, els recursos actuals són insuficients per poder portar a terme “una atenció integral i de qualitat”, amb una llarga llista d’espera d’usuaris. Segons va explicar ahir a aquest diari la responsable del centre de Tremp, Sònia Font, l’obertura d’aquesta segona seu és necessària per cobrir més terreny a la província de Lleida i evitar haver de traslladar les persones que necessiten una teràpia més intensiva a una altra província. En l’actualitat, el centre ubicat al Pallars Jussà ha derivat quatre persones en el que va d’any per ser internades i tres més es troben en llista d’espera. En aquests centres, les persones ateses conviuen entre elles i amb professionals i la durada de l’internament pot ser tota la setmana, de dilluns a diumenge, o que el pacient passi els caps de setmana amb la seua família.

La majoria dels usuaris atesos a Tremp tenen problemes amb l’alcohol, segons Font, i moltes vegades l’alcoholisme va acompanyat pel consum de cocaïna o cànnabis. A aquestes addiccions li segueixen, encara que en menor mesura, l’heroïna, l’amfetamina i les drogues de disseny. El perfil de l’usuari és d’un adult, encara que també s’atén adolescents. En aquest últim cas, el centre de Tremp ha notat un increment de les consultes de familiars per tractar problemes d’addiccions en joves, però no una atenció directa. Pel que fa als adults atesos, Projecte Home constata que el perfil és d’un home de quaranta anys, amb addicció a l’alcohol i/o la cocaïna, amb una baixa formació acadèmica i que necessita ajut econòmic per subsistir. De fet, l’ONG va alertar que l’increment de casos en situació d’exclusió social és alarmant, la qual cosa l’ha portat a destinar-hi més recursos.

L’edat d’inici en l’alcohol se situa als 13 anys

L’entitat va advertir ahir de la situació preocupant que s’està trobant entre els adolescents a qui dóna servei per problemes d’addicció i va assenyalar que l’edat d’inici en l’alcohol se situa als 13,6 anys. A tot Catalunya, ha atès uns 200 adolescents amb addiccions, encara que va assenyalar que només és la “punta de l’iceberg”, ja que és molt difícil que el jove i la seua família reconeguin el problema. Segons Projecte Home, un 83% dels joves d’entre 13 i 23 anys atesos té problemes amb el cànnabis i un 31%, amb l’alcohol. En aquest últim punt, l’ONG va demanar a l’Administració recuperar la intenció de regular la publicitat sobre l’alcohol, apujar els impostos a les begudes alcohòliques i crear alternatives de lleure saludables. “Ara costa més una entrada de cine que una caixa de cerveses”, van assenyalar des de l’entitat.

 

 

Comparteix

També t'interessarà