UP proposa destinar fons de les retirades per finançar arrancades

REDACCIÓ
Publicat: 
11-01-2018
Actualitzat: 11-01-2018 9:31
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • UP proposa destinar fons de les retirades per finançar arrancades

Unió de Pagesos ha plantejat al ministeri d’Agricultura que els fons que s’han utilitzat a Espanya per a retirada de fruita dins del programa pel veto rus es destinin a finançar arrancades. Tindria dos grans efectes: d’una banda permetria que a la pràctica sortirien del mercat fins un 70% més de préssecs i nectarines i, de l’altra, donaria una sortida a agricultors que no poden o volen continuar amb l’activitat, en especial els productors propers a l’edat de jubilació i que trobarien així una alternativa digna a la seua situació. Així ho va explicar ahir el membre de l’executiva de la fruita dolça d’Unió de Pagesos Josep Cabré.

El sindicat ha remès la seua proposta al ministeri d’Agricultura amb els números que la sustenten. L’any passat, a Espanya es van destinar fins a 7,88 milions d’euros a retirades d’acord amb el programa davant del veto rus. Calculant una ajuda de 4.500 euros per hectàrea arrancada, en un any podrien sortir de l’òrbita productiva de l’ordre de 1.753 hectàrees. Considera que aquesta opció pot ser permanent i permetre arrancades pluriennals.

Alhora, preveu “obligar a retirar la producció de fruita durant vint anys per permetre la producció d’altres cultius”. A la pràctica, permetria als agricultors que arranquin parcel·les de préssecs o nectarines passar a produir cereals, farratges, com cultius anuals, o fins i tot decantar-se per les oliveres o els ametllers, per posar un exemple.

Es tracta d’apostes amb menors costos de producció. També permetria que part dels productors apostessin per arrendar terres que avui poden tenir poc atractiu tenint en compte la crisi de la fruita.

El sindicat defensa la seua aposta atenent la crisi estructural del sector i, per això, considera que s’hauria de prioritzar l’arrancada de fruites de pinyol que comencen a comercialitzar-se al juliol, quan s’enfonsen els preus. Tenint en compte les productivitats mitjanes, calcula que el seu pla trauria del mercat 50.000 tones de fruita, un 70% més del que ha sortit amb les retirades pel veto rus.

Pla per atansar la fructicultura al públic a Torres de Segre

Torres de Segre ha posat en marxa una sèrie d’activitats dirigides al públic en general perquè puguin descobrir aspectes de la producció de la fruita dolça.

Així, el 9 de febrer està previst que puguin acudir a veure com es porten a terme els treballs de poda. El 18 i el 25 de març serien les dates previstes per poder disfrutar de l’espectacle de la floració de fruiters, mentre que el 20 de maig seria el moment de conèixer els treballs d’aclarida dels arbres.

El 17 de juny, la visita guiada se centraria en la recol·lecció de fruita i al setembre i al novembre, en les conserves

Comparteix

També t'interessarà