Proposta de tancament perimetral de totes les autonomies per Setmana Santa

ACN
10-03-2021
  • Proposta de tancament perimetral per Setmana Santa

El Ministeri de Sanitat proposarà el tancament perimetral de totes les autonomies menys les Illes Canàries i les Illes Balears per Setmana Santa i Sant Josep en el Consell Interterritorial (CI) d'aquest dimecres, segons han confirmat a l'ACN fonts de l'executiu estatal. En concret, la proposta, ja discutida a la Comissió de Salut Pública de la setmana passada, però que ha de ser acabada de validar al CI, preveu els tancaments autonòmics entre el 17 i el 21 de març i entre el 26 de març i el 9 d'abril.

La Comissió també va plantejar la setmana passada unificar el toc de queda arreu de l'Estat de deu de la nit a sis de la matinada. La proposta també s'ha de discutir al CI. L'esborrany de l'acord, al qual ha tingut accés l'ACN, proposa, pel que fa al toc de queda, un redactat alternatiu que escurçaria una hora la restricció, des de les onze de la nit fins a les sis de la matinada.

Pel que fa als grups de persones en espais públics o privats, l'esborrany proposa limitar-los a quatre, excepte si són convivents. Aquesta mesura, també discutida a la Comissió de Salut Pública de la setmana passada, no comptava amb el vist-i-plau, almenys, de Catalunya.

Com a redactat alternatiu, la proposta del Ministeri de Sanitat és que els grups puguin ser de quatre persones en espais públics tancats i de sis en espais públics oberts, excepte si són convivents. En espais privats les reunions es limiten, en aquest redactat, als convivents.

D'altra banda, l'esborrany estableix un seguit de recomanacions, com ara que els governs autonòmics no rebaixin el nivell d'alerta en què es trobin des de quinze dies abans de Setmana Santa, concretament des del 12 de març, "encara que els indicadors siguin favorables".

Pel que fa celebracions i esdeveniments massius -amb la mirada posada, entre d'altres, a les processons de Setmana Santa- la recomanació és que no se celebrin. Els esdeveniments en espais tancats hauran de seguir les normes d'aforament ja vigents a cada Comunitat Autònoma.

Finalment, l'esborrany també proposa dur a terme una campanya institucional "per evitar el relaxament de comportaments" amb el lema 'No salvem setmanes, salvem vides'.

Cal recordar que, actualment, només Madrid, Extremadura, les Canàries i les Balears no apliquen un confinament autonòmic, per la qual cosa, si la mesura proposada pel Ministeri de Sanitat al CI tira endavant, només afectarà les dues primeres.

El govern madrileny s'oposa obertament a la restricció, i reclama mesures més quirúrgiques que entorpeixin el menys possible l'activitat econòmica.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veus encertat haver aixecat ja l'estat d'alarma?