Publicats els resultats de l'estudi per adaptar el cultiu de la tòfona negra a episodis de sequera

ACN
Publicat: 
26-02-2021
Actualitzat: 26-02-2021 4:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Preview cultiu tòfona negra

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i la Universitat de Lleida han donat a conèixer els resultats d'un estudi per adaptar millor el cultiu de la tòfona negra a les condicions derivades del canvi climàtic, com ara episodis de sequera. S'ha publicat a la revista científica 'Mycorrhiza' i es basa en l'aplicació de tècniques com l’encoixinat de color blanc, que redueix l’escalfament i manté la humitat del sòl, i el reg, que n’augmenta la disponibilitat d’aigua. L'estudi conclou que cal seguir investigant sobre l'ús de tipus d'encoixinats i altres factors que intervenen en el cultiu, com ara les espècies microbianes específiques de terra.

La recerca ha mesurat els efectes de l’aplicació de reg i tres tractaments d’encoixinats en una plantació experimental de tòfona amb alzina a Maials (Segrià), municipi situat per sota dels rangs d’aptitud de les zones productores del Prepirineu. L’experiment combina tòfona negra i tòfona d’estiu, dos dels fongs comestibles més apreciats a tot el món, i en descriu la seva interacció.

Durant dos anys consecutius, l’equip ha fet un seguiment de l’evolució del miceli de les dues tòfones mitjançant tècniques moleculars. "La severitat i freqüència dels períodes de sequera poden perjudicar la producció de tòfona negra", afirmen els impulsors, i per això s'han estudiat fórmules per corregir aquests factors desfavorables.

En les últimes dècades, les plantacions de tòfona negra (Tuber melanosporum) han sigut les preferides pels productors de tòfona, gràcies als seus alts beneficis econòmics i la seva demanda internacional. Tot i així, pot tenir dificultats per adaptar-se a les condicions canviants dels canvi climàtic a diferència de la tòfona d’estiu (Tuber aestivum) que, tot i ser menys interessant culinàriament, no depèn tant de la precipitació durant l'estiu.

La recurrència dels períodes de sequera a Catalunya les darreres dècades està afectant negativament la tòfona negra. Per això, “supervisar la dinàmica d’ambdues espècies de tòfona sota condicions controlades resulta clau per conèixer els factors més importants que afecten al seu cultiu i promoure millor pràctiques agrícoles”, explica Yasmin Piñuela, investigadora del CTFC i la UdL.

L'estudi conclou que es necessiten més estudis a llarg termini per avaluar els efectes de diferents materials d'encoixinat en la producció de de tòfones, per exemple, utilitzant materials biodegradables. A més, també recomana seguir investigant per comprovar si altres factors, com les espècies microbianes específiques de terra, també poden contribuir al creixement de l'arbre hoste.

Comparteix

També t'interessarà