Per què alguns adolescents sofreixen problemes de somni?

REDACCIÓ
14-09-2020
  • Per què alguns adolescents sofreixen problemes de somni?

Segons els experts, els adolescents haurien de dormir una mitjana de 9 hores durant la nit, però la majoria d'ells no compleixen aquesta recomanació.

Alguns estudis demostren que un dels motius pels quals els adolescents pateixen problemes de somni radica a ficar-se al llit primerenc. La secreció de melatonina, l'hormona per a agafar el son, s'inicia de forma més tardana que en altres rangs d'edat, per la qual cosa sorgeixen els problemes d'insomni.

Hi ha diferents tipus de problemes del somni que abasten des de la incapacitat per a agafar el son (insomni inicial) fins al despertar abans del que es preveu (insomni primerenc) o despertar a mitjan nit (insomni de manteniment).

Causes d'aquests problemes de somni

A més de les causes més freqüents d'insomni com l'estrès, el consum d'alcohol, les temperatures o els mals hàbits alimentaris, l'abús de la tecnologia pot suposar un greu problema si utilitzen aquests dispositius electrònics en les hores prèvies al somni, ja que la llum confon al nostre cervell i ens revela.

Moltes persones, per exemple, utilitzen dispositius com els mòbils o tauletes per a llegir abans de dormir. Es tracta d'una rutina que hem de canviar si volem combatre l'insomni. De fet, els experts recomanen evitar l'ús d'ells durant les dues hores prèvies al somni.

Per què s'altera el somni amb l'ús de dispositius electrònics?

La llum que desprenen els dispositius electrònics estimulen el cervell, que altera els cicles de somni. La llum blava arriba a les nostres retines activant les cèl·lules ganglionars, que són les que envien els senyals al cervell perquè entengui que estem en hores de demà.

En definitiva, el cervell no entén que és de nit i, per tant, es complica la conciliació del somni. A més, en percebre aquesta llum blava que desprenen els dispositius, s'inhibeix la secreció de melatonina, la qual cosa redueix considerablement la qualitat del somni.

Consells per a dormir millor

Deixar els dispositius electrònics dues hores abans d'anar-se'n a dormir és l'opció més recomanada pels especialistes. De no ser possible, es recomana ajustar la lluentor de les pantalles perquè s'obtingui un descans posterior adequat. A més, una altra recomanació és utilitzar unes ulleres especials que filtren i no deixen travessar la llum blava.

La distància a la qual es mira la pantalla de nit influeix a posteriori en el descans, per la qual cosa, com més lluny dels ulls es trobi el dispositiu, molt millor. A més, una correcta il·luminació del lloc on s'estigui utilitzant els aparells electrònics evita la fatiga visual.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta