Que el patiment no caigui en l'oblit

P.RODELLAR
Publicat: 
10-01-2019
Actualitzat: 10-01-2019 11:39
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Que el patiment no caigui en l'oblit

Que la veritat de tot el que va passar a Mauthausen sortís a la llum va ser en gran part gràcies a tres espanyols que van salvar milers de les fotografies que les SS van fer en aquell camp de concentració austríac. Un d’ells, el barceloní Francesc Boix, va ser limpulsor de la idea. Treballaven en el servei fotogràfic del camp i amb l’ajuda d’un altre grup de presoners espanyols que complien condemna en règim de llibertat vigilada, amb la qual cosa podien sortir del recinte, anaven traient els negatius per donar-los a una jove de la localitat, Anna Pointner, que va amagar les fotografies a casa seua. Ara, gairebé 74 anys després, la Biblioteca Pública de Lleida acull l’exposició Imatges i memòria de Mauthausen, inaugurada ahir. Una mostra amb més de 500 fotografies que provenen dels negatius que va ajudar a salvar Boix i de 21 arxius més. Fins i tot algunes són aportacions personals com les del lleidatà Josep Teixidó, que va perdre allà el seu germà Carmelo.

Aquesta exposició ha estat possible gràcies al ministeri de l’Interior austríac i a les Amical (institucions que recorden la barbàrie d’aquest camp de concentració) de Mauthausen, França i Espanya. Les fotografies exposades compten dos històries. La primera narra el dia a dia del camp des del punt de vista dels membres de les SS, mentre que la resta d’imatges mostren la cara més crua i macabra de Mauthausen.

L’exposició podrà visitar-se fins al dia 28 de febrer i oferirà visites guiades per a l’alumnat de secundària per fomentar el coneixement de la història recent entre els més joves. Un altre dels objectius és el de no deixar caure en l’oblit el que van patir allà milers de persones.

Comparteix

També t'interessarà