Què és i com funciona un implant anticonceptiu?

Publicat: 
14-10-2019
Actualitzat: 28-10-2019 11:51
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Què és i com funciona un implant anticonceptiu?

Són molts els tipus d'anticonceptius que existeixen. Uns estan especialment indicats per a la dona i uns altres per a l'home. En funció de si el que es vol és evitar embarassos no desitjats o evitar malalties de transmissió sexual, es recomanarà específicament l'un o l'altre. En el cas de dones que tenen parelles estables i que el que volen és evitar embarassos en els últims temps s'està fent molt comú l'ús de l'implant anticonceptiu. Per això, la doctora Carmen Navas, ginecòloga de Vithas, ens resol els principals dubtes sobre la utilització d'aquesta mena de contracepció.

Què és l'implant anticonceptiu? 

És un mètode anticonceptiu hormonal de llarga durada i reversible. És un implant en forma de vareta que es col·loca en regió subcutània (normalment en la part interna del braç) i que de manera lenta i prolongada allibera un fàrmac (etonogestrel) a la sang, dia a dia durant uns 3 anys com a màxim, provocant absència d'ovulació. A més, sol reduir la quantitat de sagnat amb la regla, podent provocar fins i tot l'absència d'aquesta. 

Com es col·loca aquest implant i quins requisits cal complir per a poder portar-lo? 

Sempre ha de col·locar-ho un metge.  Ho farà usant una mica d'anestèsia local sobre la pell de la cara interna del braç en el qual es decideixi posar. El dispositiu en si és una vareta de plàstic d'aproximadament 4 centímetres, amb un diàmetre de 2 mil·límetres que serà fàcil de palpar per la dona, però no visible.

Per a posar-ho adequadament sota la pell, la vareta porta un aplicador administrat per la casa comercial, per a facilitar així l'adequada col·locació per part del professional, que a més haurà estat entrenat específicament per a això.

La pacient haurà de ser avaluada prèviament pel metge de planificació familiar que l'assisteixi, per a assegurar que no tingui malalties o factors de risc que contraindiquin l'ús d'anticonceptius hormonals, com és el cas d'aquest anticonceptiu.

Cada quant temps hauria de revisar-se que estigui tot correcte? 

L'implant hormonal transdèrmic més utilitzat en el nostre mitjà té un període de durada de 3 anys. Es recomana una primera revisió als 2-3 mesos de la seva col·locació, per a valorar com ho tolera la pacient i avaluar quin efecte està provocant en el patró de sagnat de les regles. A partir d'aquesta primera avaluació, es recomana revisió ginecològica anual amb control analític. 

Les dones que li ho col·loquen, solen fer-ho només com a mètode anticonceptiu o també com a manera de regular les hormones, igual que a vegades es recepta la píndola a aquest efecte? 

Aquest mètode té una indicació fonamentalment anticonceptiva. Només en alguns casos específics s'usa també pel benefici que pot produir l'hormona que allibera. Aquesta hormona és *etonogestrel i forma part del grup que coneixem com gestàgens . És a dir l'implant no conté estrògens.

Com la resta d'anticonceptius que només contenen gestàgens resulta molt útil per a pacients que per les seves característiques no han de prendre estrògens. Per exemple dones amb obesitat, fumadores, amb hipertensió arterial, en període de lactància, etc. A més els anticonceptius amb només gestàgens a vegades resulten útils en el control de sagnats excessius amb la regla, o dolor intens per malalties com l'endometriosi. 

En quin percentatge és eficaç en comparació amb la resta de mètodes  anticonceptius? on se situaria en eficàcia? 

L'índex de *Pearl és molt pròxim al 0, encara que en la pràctica clínica mai podem establir una eficàcia del 100% en cap mètode anticonceptiu. La gran eficàcia d'aquest mètode es deu al fet que no depèn de l'actuació de la pacient, ja que una vegada col·locat, anirà alliberant l'hormona fins que es retiri, eliminant el risc d'oblits com ocorre amb la píndola. Per tant té una gran eficàcia com la resta de mètodes hormonals de llarga durada i reversibles com és el cas del *DIU *hormonado, i com els mètodes quirúrgics com la lligadura i la vasectomia. 

Hi ha algun factor que pugui disminuir la seva eficàcia?

Com es tracta d'un anticonceptiu hormonal cal tenir especial cura amb aquells fàrmacs que actuen sobre els enzims hepàtics, perquè poden disminuir els nivells de *gestágenos en sang i per tant l'eficàcia anticonceptiva. Es tracta d'alguns antidepressius, antiepilèptics, etc.

Sempre és necessari consultar amb l'especialista si es prenen fàrmacs d'aquestes característiques. Si és de manera temporal no serà necessari retirar l'implant, sinó simplement afegir algun altre mètode anticonceptiu com per exemple un mètode barrera.


Especialistes de Vithas Salut
Comparteix

També t'interessarà