Quines afectacions pot provocar un petard en la meva oïda?

LLEIDACOM / Laura Gómez
Publicat: 
23-06-2021
Actualitzat: 23-06-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Quines afectacions pot provocar un petard en la meva oïda?
    Peu de foto: 
    Quines afectacions pot provocar un petard en la meva oïda?

Aquesta nit de Revetlla de Sant Joan, a més de ser la nit més curta de l'any i una de les festes més tradicionals de Catalunya, és una de les celebracions on la nostra oïda s'exposa a nivells de soroll molt elevats. Els petards, protagonistes d'aquesta revetlla, en conjunt amb els sopars i el festeig amb amics i familiars, pot provocar danys importants en la nostra oïda. Sabem que els petards són part de la diversió, però impliquen un gran risc, ja que algunes detonacions poden aconseguir els 120 decibels (dB), un límit que es troba molt per sobre dels nivells d'exposició recomanats. Alguns especialistes alerten que aquesta sobreexposició excessiva al soroll pot provocar lesions auditives, tant lleus com de gravetat.

Nivells recomanats

Les detonacions dels petards es divideixen en tres grups depenent dels usuaris. Un petard apte per a ser utilitzat per un públic infantil pot aconseguir els 66 dB. Un de potència mitjana, apte per al jovent, pot aconseguir dels 70 als 80 dB i els que tenen una potència molt elevada i estan dissenyats perquè siguin utilitzats per persones majors d'edat, solen aconseguir entre 80 i 120 dB. Aquests valors es troben per sobre dels 65 dB que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) estipula com recomanats per a la nostra salut auditiva.

Riscos

Depenent de la distància a la qual es trobi la persona i la intensitat del so, l'explosió del petard pot provocar danys en la nostra oïda, segons experts. Les persones exposades al soroll de l'explosió poden sofrir des de trastorns d'audició temporals o permanents, acúfens, dolor als timpans, perduda d'audició, sordesa, traumatismes acústics o blast timpànic, que és la perforació dels timpans per la pressió que exerceix el soroll de l'explosió sobre aquest mateix.

Prevenció

Com bé sabem, l'audició és l'únic sentit que no es pot recuperar, per la qual cosa en aquests casos és millor prevenir la sobreexposició. Experts aconsellen que la distància és la millor manera de prevenir danys en la nostra oïda. La millor forma és mantenir la distància, com més lluny del petard estiguem a l'hora de la seva detonació, menor serà el risc de sofrir alguna lesió auditiva. L'ús de taps específics també és una mesura preventiva davant l'exposició a aquests nivells de soroll.

Encara que l'actual estat de pandèmia no permeti celebrar grans concerts, durant aquesta nit de revetlla de Sant Joan s'organitzen diferents activitats, els experts recomanen ser conscients d'aquesta sobreexposició de la nostra oïda i conviden a ser previnguts tant amb el soroll dels petards com amb el volum dels altaveus. Per tant, siguem responsables i visquem la nit més curta i màgica de l'any amb precaució, evitant passar un mal moment o tenir repercussions greus. La teva oïda ho agrairà.

Comparteix

També t'interessarà