⏯️ Ramaders d'Alcarràs promouen una nova planta de compostatge pionera

ACN
Publicat: 
02-06-2022
Actualitzat: 02-06-2022 10:03
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Ramaders d'Alcarràs promouen una nova planta de compostatge pionera
    Peu de foto: 
    Foto Salvador Miret - ACN
  • ⏯️ Ramaders d'Alcarràs promouen una nova planta de compostatge pionera
    Peu de foto: 
    Foto Salvador Miret - ACN
  • ⏯️ Ramaders d'Alcarràs promouen una nova planta de compostatge pionera
    Peu de foto: 
    Foto Salvador Miret - ACN

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, va inaugurar aquest dimecres la planta de compostatge que ha posat en marxa l'associació de ramaders Alcarràs Bioproductors, a la partida de Vallmanya d'aquesta població del Segrià. És una instal·lació pionera en l'àmbit ramader ja que barreja els fems i purins d'explotacions de boví i porcí amb restes vegetals agrícoles per obtenir adob. El seu objectiu és impulsar la bioeconomia circular i generar noves oportunitats a partir de les dejeccions ramaderes i, així, afavorir la creació d'un ecosistema d'innovació especialitzat de biotecnologies i bioproductes. La planta, que s'emmarca en el projecte BioHub Km0, pot tractar 27.000 tones anuals de dejeccions i ha suposat una inversió d'1,5 MEUR.

La planta de compostatge, que s'ubica en un espai amb una superfície total de 17 hectàrees a Vallmanya, és un projecte que aposta per la bioeconomia circular impulsat per Alcarràs Bioproductors, SAT, que aplega uns 150 ramaders del municipi. En concret, el seu objectiu és gestionar i transformar les dejeccions ramaderes en un producte sostenible d'alta qualitat i donar valor a aquest residu per tal que esdevingui un recurs que generi noves oportunitats.

De moment, està duent a terme un projecte pioner en ramaderia obtenir un fertilitzant orgànic. Utilitza els fems i purins de granges de boví i oví de la zona i els barreja amb restes vegetals provinents de la poda per tal d'accelerar el compostatge. Les instal·lacions, que funcionen des de l'octubre passat en fase de proves, poden tractar anualment unes 27.000 tones de dejeccions ramaders i posar-les en marxa han suposat una inversió d'1,5 milions d'euros, finançats pels mateixos ramaders.

Però aquesta iniciativa pretén anar molt més enllà i desenvolupar, a partir de la innovació, biotecnologies i bioproductes, és a dir productes d'alt valor afegit que valorin els recursos biològics renovables excedentaris de l'activitat productiva del país i, a la vegada, permetin als ramaders recuperar la inversió que han fet, ha explicat Joan Jové, president d'Alcarràs Bioproductors.

En aquest sentit, ja han endegat la tramitació d'un pla especial a la zona per crear un futur polígon per atreure aquest tipus d'activitats. Un dels pròxims passos que plantegen és crear un planta per produir biogàs per generar llum, que permeti abastir les necessitats energètiques de la planta de compostatge, de la planta de biogàs, així com de les futures actuacions que portin a terme a l'entorn, ha dit Jové.

Durant la inauguració de la planta de compostatge, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha destacat la importància de la iniciativa promoguda per aquest grup de ramaders d'Alcarràs ja que "es tracta d'un projecte estratègic basat en l'economia circular". A més, ha posat en valor que propostes com aquesta contribueixen a arrelar població i talent al territori. Així mateix, la consellera ha expressat el suport del Departament perquè Alcarràs Bioproductors puguin desplegar aquest pla especial i la resta d'iniciatives que tenen previstes. En aquest sentit, s'ha compromès a posar en marxa un grup de treball amb aquest objectiu.

D'altra banda, Jordà ha ressaltat que, amb aquest projecte, "el sector ramader demostra, tal com ha demostrat tantes vegades, que és un sector preocupat i sostenible". "Allò que genera com ara les dejeccions i tots aquells residus que ara esdevenen recursos, no només cal fer que esdevinguin recursos sinó que cal donar-los valorar", ha assenyalat. "Aquest és el plus de responsabilitat que el sector té respecte al medi ambient", ha afegit la consellera.  

El projecte d'Alcarràs Bioproductors s'inclou en el Pla de transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran 2020-2027 impulsat per la Diputació de Lleida, al costat de les principals institucions del territori i amb un mètode avalat per Europa. Així, s'emmarca en el programa Biolab Km 0, dins el projecte d'especialització territorial (PECT) Green&Circular finançat per la Generalitat i liderat per la diputació lleidatana.

A la vegada, el projecte està alineat amb l'Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030, que ha permès concebre el Biohub CAT no només com una infraestructura necessària per cobrir dèficits de desenvolupament tecnològic i de producte, sinó com un projecte de país, i que en l'actualitat s’està configurant a nivell de concepte i de projecte de la mà d'institucions com ara l'IRTA i EURECAT, entre altres.

Comparteix

També t'interessarà