Realitat virtual: aliada o enemiga de la nostra visió?

REDACCIÓ / Pau Vilaró
Publicat: 
02-04-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Realitat virtual: aliada o enemiga de la nostra visió?
    Peu de foto: 
    ILO Oftalmologia

La tecnologia de realitat augmentada (RA) ha estat molt comentada en els últims mesos i ha obert opcions emocionants tant per a empreses com per a consumidors. Des de les experiències de joc immersives fins a les compres virtuals, té el potencial de canviar la manera com ens relacionem amb el món que ens envolta. Aquest fenomen també suscita interrogants i inquietuds sobre com afecta aquesta tecnologia.

Els telèfons mòbils, les tauletes i totes les pantalles que fem servir en el nostre dia a dia poden influir en la nostra visió, tot i que no cal alarmar a la societat, almenys pel que fa a la salut dels ulls. A mesura que més i més persones comencen a utilitzar ulleres de RA, sorgeixen més preocupacions sobre com aquesta tecnologia ens afecta. Els experts d'ILO Oftalmologia ens expliquen quins són els possibles perills d'utilitzar les noves tecnologies de manera no controlada.

Les causes darrere dels ulls vermells: quan preocupar-se?
Peu de foto: 
ILO Oftalmologia

Quins són els efectes de l'ús d'ulleres de realitat augmentada?

  • Fatiga visual: els ulls han de processar constantment imatges virtuals i objectes reals, que es troben a diferents distàncies físiques. Això suposa un esforç extra per als ulls.
  • Blefaritis o ull sec: l'exposició continuada a la pantalla dels dispositius de realitat augmentada pot contribuir al desenvolupament de símptomes de blefaritis, ja que quan mirem pantalles i dispositius d'aquest tipus, parpellejem menys, la qual cosa afecta la lubricació natural dels ulls.
  • Mal de cap: alternar entre la visualització de contingut virtual i real pot causar maldecaps i molèsties, ja que els músculs oculars han d'ajustar-se constantment. Això també pot provocar picor, irritació o malestar general.
  • Efectes a llarg termini: hi ha preocupació pels possibles efectes a llarg termini de l'ús continuat de la realitat augmentada en la salut ocular, especialment durant les etapes de creixement. Existeix el temor que un ús generalitzat d'aquesta tecnologia entre els joves pugui augmentar encara més el nombre de persones miopes.

Així doncs, què podem fer per prevenir aquests problemes? La moderació i el sentit comú són clau. Tal com ocorre amb qualsevol ús de pantalla, és important limitar el temps d'exposició i fer pauses freqüents per descansar la vista. En aquest sentit, la regla del 20–20–20 pot ser molt útil: cada 20 minuts, fer una pausa de 20 segons i mirar alguna cosa que estigui a 20 peus (uns 6 metres) de distància.

Com amb qualsevol nova tecnologia, és important ser conscients dels riscos potencials i prendre precaucions per protegir la nostra salut. Amb un ús adequat i responsabilitat per part dels fabricants, podem gaudir dels avantatges d'aquestes tecnologies sense posar en perill la nostra visió. A més, convé tenir en compte que, en el futur, la realitat augmentada podria oferir beneficis en certes teràpies visuals i tractaments oftalmològics, que actualment s'estan desenvolupant.

Comparteix

També t'interessarà