Reclamen obrir el vell túnel de Vielha a la transhumància

R. RAMÍREZ
17-06-2018
  • Reclamen obrir el vell túnel de Vielha a la transhumància

El consell comarcal de l’Alta Ribagorça i el Conselh Generau d’Aran reclamaran davant de Foment que torni a autoritzar el pas de ramats de vaques i ovelles pel vell túnel de Vielha durant els períodes de transhumància.

El ministeri va vetar la circulació de bestiar per l’antiga galeria després de la inauguració de la nova l’any 2007. Al fer-ho va posar fi a una imatge tradicional que es repetia dos vegades a l’any des de feia dècades, malgrat que el vell túnel tenia la categoria de carrerada ramadera (vegeu el desglossament).

La petició de l’ens comarcal i el Conselh inclourà també obrir l’antic túnel a bicicletes durant els mesos de més afluència de turistes. Actualment, l’antiga galeria es considera una via d’evacuació en cas d’accident al nou túnel (ambdós estan comunicats entre si) i el trànsit de vehicles es limita únicament a camions que transporten mercaderies perilloses.

Davant de les limitacions que estableix el ministeri de Foment, el consell i el Conselh argumenten que l’antic túnel està infrautilitzat i que l’elevat nivell de vigilància tant de la vella galeria com de la nova, amb un centre de control a la boca nord permet establir períodes puntuals en els quals s’interrompi el trànsit de mercaderies perilloses per donar pas al bestiar i a turistes amb bicicleta. Aquests tindrien així un pas segur entre Aran i la Ribagorça.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta