Recomponen l’arc d’Adar de Llardecans perquè estigui a punt aquest estiu

M.MOLINA
18-06-2019
  • Recomponen l’arc d’Adar de Llardecans perquè estigui a punt aquest estiu

Tècnics de la Diputació van abordar ahir la primera fase de recuperació de l’arc d’Adar (també conegut com a arc d’Adà) de Llardecans després que quedés totalment destruït el 31 de març passat quan va ser envestit per un camió. En aquesta primera actuació es procedirà a la neteja i identificació de la posició de cada una de les 34 dovelles de l’arc. Segons els experts, l’arc es muntarà a terra per deixar-ne totalment definida la forma. A més, es restauraran algunes de les peces que van quedar afectades per l’impacte.

Durant la jornada d’ahir es van recol·locar 13 peces. Aquesta fase durarà entre una setmana i deu dies. A continuació i durant tres setmanes més, es procedirà a recuperar la planta de l’edifici a què pertanyia l’arc d’origen medieval per tenir una visió de conjunt i, finalment, es procedirà a col·locar les pedres de l’arc en la posició original, per a la qual cosa es necessitaran set dies. L’arc d’Adar tornarà a ocupar el seu lloc d’aquí a un mes i mig o dos mesos, segons els responsables d’aquesta intervenció.

La Diputació, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, s’encarrega d’executar totes les intervencions, que costaran uns 26.000 €. L’arc del segle XIV i Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) és una de les restes arqueològiques més emblemàtiques del Segrià.

Val a recordar que els Mossos van detenir a mitjans del mes passat un veí de Maials com a responsable de la demolició de l’arc. Després de declarar a comissaria, va quedar en llibertat acusat d’un delicte contra el patrimoni històric.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com penses que és la millor manera de fer front a les altes temperatures?