Rècord d'Espanya per a Ayad

AGÈNCIES
07-12-2020
  • Rècord d'Espanya per a Ayad

L’atleta lleidatà Ayad Lamdassem va destrossar ahir el rècord d’Espanya de marató, al superar una marca que feia catorze anys que regnava. Lamdassem ho va aconseguir a la 40a edició del Marató València Trinidad Alfonso EDP, al firmar un registre de 2:06:35 que millorava en 17 segons la plusmarca anterior, establerta per Julio Rey a Hamburg el 2006. Als seus 39 anys, l’atleta d’origen marroquí, establert a Lleida des de fa molts anys, s’ha convertit en nou plusmarquista espanyol de marató en una prova en la qual van participar 300 maratonians i en què el kenià Evans Chebet es va imposar amb un crono de 2:03:00, rècord de la prova i setena millor marca de la història.

Al circuit urbà de la capital del Túria, totalment pla i amb mesures de seguretat per la pandèmia, Lamdassem va marxar en tot moment per sota del rècord anterior de 2:06:52 de Julio Rey, liderant el grup d’espanyols on estaven Hamid Ben Daoub, que va ser el gran animador a la primera part de la prova, el mundialista a Doha Dani Mateo, Camilo Raúl Santiago i el jove debutant Yago Rojo.

Arribat l’equador de la prova, Lamdassem, Ben Daoub i Mateo van passar en 1:03:09, 30 segons més ràpid que Rey, i passat el quilòmetre 25, el sorià va començar a perdre alguns metres. Al quilòmetre 35, passat en 1:45:17, Lamdassem es va escapar de Ben Daoub i va entrar en solitari a la meta, dotzè de la general.

Hamid Ben Daoub va entrar catorzè parant el crono en 2:07:03, i Dani Mateo va ser divuitè (2:08:22). Més retardats van entrar Camilo Raúl Santiago i Yago Rojo, tots dos en 2:09:56, amb la qual cosa es va completar el quintet d’espanyols que han aconseguit la mínima olímpica per als Jocs Olímpics de Tòquio 2021.

Lamdassem va fer també la mínima per als Jocs de Tòquio, però no compta amb la plaça assegurada perquè també la tenen diversos atletes més i serà la Federació Espanyola la que decideixi els que van a Tòquio. Serien els seus tercers Jocs, ja que també va competir en 10.000 a Pequín 2008 i Londres 2012.

El lleidatà va dir: “No m’ho creia. Jo només venia a millorar la meua marca, baixar de 2.09. Ha estat espectacular. Després de passar la mitjana sabia que era el meu dia. Potser dins de l’any sota aquesta marca, estic molt motivat.” En dones, la també keniana Peres Jepchirchir es va imposar amb autoritat al batre el rècord de la prova amb 2h17:16 hores, cinquena millor marca mundial de la història. Marta Galimany es va quedar a 16 segons del rècord d’Espanya, però és la nova plusmarquista catalana.

El kenià Kibiwott Kandie també va batre el rècord del món de mitja marató, que va deixar en 57 minuts i 32 segons.

Podi per a Juste i Carrasco i un altre bitllet olímpic per a Belmonte

D'altra banda, la nadadora lleidatana Paula Juste va guanyar ahir els 200 papallona al Trofeu Internacional de Castelló, i Emma Carrasco va ser tercera als 400 estils, i les dos van tornar al podi, com ja ho havien fet dissabte. Bernat Lomero, del CN Lleida, va ser quart en 50 papallona. La jornada va donar 4 bitllets més per a Tòquio. Mireia Belmonte, que dissabte ho va aconseguir el 1.500, ahir ho va fer en 800 lliure. Hugo González també va repetir en 200 estils i África Zamorano i Nicolás García ho van aconseguir en 100 esquena.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta