Rècord històric d'assistència a la Trobada Empresarial al Pirineu

REDACCIÓ
Publicat: 
09-06-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Rècord històric d'assistència a la Trobada Empresarial al Pirineu
    Peu de foto: 
    Foto Genaro Massot

La Trobada Empresarial al Pirineu ha registrat enguany un rècord històric d’assistència amb prop de 650 participants. El president de la Trobada, Josep Serveto, ha donat la benvinguda als assistents a la 33a edició, que aquest any se celebra sota el títol “Innovació i sostenibilitat: Palanques per al creixement empresarial”. Josep Serveto, que s’estrena enguany com a president, ha assenyalat la voluntat de mantenir l’essència del que representa la Trobada des dels seus inicis a Rialp l’any 1990.

Josep Serveto ha destacat que la present edició “vol posar en valor conceptes que haurien d´estar presents en el full de ruta de totes aquelles empreses que aspirin a créixer i a excel·lir en la gestió empresarial”. Ha remarcat, a més, la importància de “créixer adoptant noves vies sostenibles” per la demanda de la societat i, alhora, “garantir una coherència  amb  els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030”.

El president de la Trobada ha fet un agraïment a tots els assistents i ha destacat la xifra rècord d’inscripcions registrada enguany, imprescindible per fer que la Trobada es converteixi en “un espai on donar resposta a les principals inquietuds del teixit empresarial en un entorn incomparable on enfortir relacions tant personals com professionals”. També ha agraït als patrocinadors, espònsors i col·laboradors la seva confiança per fer possible una nova edició.

Durant la benvinguda, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, ha començat la seva intervenció recordant que, en un món globalitzat, “ens afecta el que passa a tot arreu, com el canvi climàtic”. Ha subratllat, així, que “cap empresa pot quedar-se aliena i, per afrontar-ho, els fonaments són la innovació i la sostenibilitat”.

Francesc Viaplana ha remarcat que “qualsevol empresa que no sigui sostenible no té futur”, considerant la sostenibilitat “com un concepte inherent en tots els nostres processos, no només la sostenibilitat ambiental, sinó també social i econòmica”. En aquest sentit, Viaplana ha explicat les mesures que des del consistori han dut a terme, com per exemple l’adquisició de vehicles elèctrics per a la policia municipal o l’aposta per les noves tecnologies, amb la finalitat de retenir i atraure talent. “La connectivitat ha de permetre, a més de nous llocs de feina, oportunitats per eliminar distàncies i superar l’orografia”, ha explicat.

Creativitat i innovació, claus

La primera conferència, sota el títol “Creativació o extinció”, ha estat presentada per l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i ha comptat amb la participació de José Elías, president d’Audax Renovables, i Josep Lagares, president executiu de Metalquimia. "El lideratge empresarial és perseverança i resiliència", ha assegurat Pueyo, recordant la importància de “saber-se adaptar”.

Elías ha afirmat durant la seva intervenció que “hem de mantenir la xarxa empresarial catalana: hi ha molta gent molt preparada i que podria fer molt més del que s’està fent ara, però la situació actual és complicada”. El fundador de l’empresa elèctrica ha repassat la seva trajectòria personal i professional, que el va portar a crear la seva primera empresa als 19 anys, i ha assenyalat que “vam començar a fer coses diferents i disruptives en un món en el qual semblava que tot estava inventat i vam intentar millorar-ho”. José Elías s’ha dirigit als empresaris per posar de relleu la importància de la creació de llocs de treball i ha esmentat que espera que la seva experiència sigui inspiradora per a als joves que vulguin impulsar projectes empresarials.

Per la seva banda, Josep Lagares ha explicat el concepte de creativació com a resultat de la suma de creativitat i innovació, i  “la capacitat de crear idees per generar un impacte positiu al nostre planeta”. El president de Metalquimia ha indicat que, davant el ritme exponencial de creixement, “només els individus i empreses que siguin capaços d’innovar més ràpid que el ritme de decreixement dels recursos finits podran continuar; la resta té el perill d’extingir-se”. Lagares ha assenyalat que les idees són l’element fonamental per fer front als reptes globals que ha d’afrontar el teixit empresarial: “Els reptes són el fuel de les idees, i cada repte suposa una gran oportunitat que ens pot portar a un nou món de progrés; però la clau de volta de tot plegat és la creativació com a font de disrupció”. Josep Lagares ha recordat als empresaris assistents que per ser disruptiu “has de buscar solucions fora del mercat, idees que et permeten mantenir l’empresa en el temps”.

José Elías i Josep Lagares han destacat que “el fracàs empresarial és la ruta cap a l’èxit: un camí per aprendre i que permeti créixer en noves oportunitats”. També han incidit en la importància que la disrupció que aplica el sector privat arribi al sector públic, fet pel qual han reclamat implicació per part de les institucions.

Al llarg de la tarda, en una taula rodona, es presentaran les “Experiències empresarials d’èxit amb clau lleidatana”, una sessió en la qual es volen donar a conèixer experiències i casos d’èxit empresarial, posar en valor la seva experiència i trajectòria i compartir bones pràctiques. En aquesta 33a edició, els protagonistes són Virgínia Agelet, COO i cofundadora de Ilerna Online; Sònia Plana, CEO d’Exquisitarium; Josep Ribalta, CEO del Grup Pinsos Ursa; i Delfí Robinat, CEO de Casa Delfín i soci fundador de Culinarium.

Al vespre, la intervenció més amena de la jornada anirà a càrrec de Jorge Luengo, enginyer, neuropsicòleg, il·lusionista i mag, que descobrirà les pautes i trucs mentals per treure el màxim rendiment a les 24 hores del dia.

Demà, representació institucional catalana i espanyola

La inauguració oficial de la 33a Trobada Empresarial al Pirineu anirà a càrrec del President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i, tot seguit, es donarà pas a la taula “Sostenibilitat i economia” amb Núria Mas, professora d’IESE i Consellera del Banc d’Espanya, i Eva Saldaña, directora de Greenpeace Espanya. La darrera taula rodona del matí girarà entorn a les “Estratègies empresarials diferencials”, amb Josep Ametller, conseller delegat del Grup Ametller Origen; Ana Vallés, presidenta de Sorigué; i Sara Werner, cofundadora i CEO de Cocunat.

Al migdia, hi haurà la conferència “L’escenari geopolític, econòmic i energètic, després de la invasió d’Ucraïna” amb Josep Piqué, economista, empresari i exministre. A la tarda, tindrà lloc la taula amb startups “Tendències del sector: la nova economia digital” amb Mario Teijeiro, director d’StartmeUP de Deloitte; Emilio Frojan, CEO de Velca Motor; José Fuertes, CEO de Owo Game; Yassir Raïs, CEO de Syra Cofee; Javier Pastor; CEO de Bit2me; i Alba Vallejo, CEO de Cites a cegues.

La cloenda de la 33a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu anirà a càrrec de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Govern d’Espanya, Raquel nchez

Comparteix

També t'interessarà